Suède schoenen schoonmaken in 7 eenvoudige stappen!

Geplaatst in: Onderhoud
Door Shanice
Meer van deze auteur

Door de tijd heen wordt iedere schoen wel eens vies, zo ook suède schoenen. Suède is een materiaal dat net iets kwetsbaarder is dan leer. Juist daarom vergt het schoonmaken van suède iets meer aandacht. Vaak durven mensen het niet aan om hun suède schoenen schoon te maken. Gelukkig zijn er genoeg 'oma weet raadt' tips en tricks die jou hierbij helpen. In dit blog zetten we zeven van deze praktische tips op een rij. Zo kan jij jouw suède schoenen zorgeloos reinigen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het begint allemaal bij het goed onderhouden van jouw suède schoenen. Hiermee is het halve werk al gedaan! Verzorgde schoenen blijven namelijk langer mooi. Hierdoor hoef jij het suède minder snel te reinigen of te herstellen. Schoenen die goed zijn onderhouden kan jij ook makkelijker schoonmaken. Suède schoenen verzorg je met een speciale spray. Zorg dus dat jij altijd een goede suède spray in huis hebt. Het is aan te raden jouw suède schoenen iedere twee weken in te spuiten. Breng de laagjes netjes aan volgens de instructies op de spuitbus. Vervolgens laat jij de in gesprayde schoenen goed opdrogen voordat jij ze weer aantrekt. Door regelmatig jouw schoenen in te spuiten voorkom jij vlekken en verkleuringen. 

Suède schoenen schoonmaken in 7 stappen

Toch moeten goed verzorgde schoenen ook wel eens gereinigd en gepoetst worden. Suède staat bekend als redelijk kwetsbaar materiaal. Veel mensen vragen zich daarom af: hoe kan jij suède zorgvuldig poetsen? Met de volgende zeven stappen wordt het poetsen van jouw suède schoenen een stuk makkelijker. Zorg ten allen tijden dat jouw suède schoenen droog zijn voordat jij ze gaat reinigen. Dat maakt het eenvoudiger om alle viezigheid eraf te borstelen.

Stap 1: Een suèdeborstel

Schaf een schoonmaakset met daarin een suèdeborstel aan. Dit is echt het allerbeste hulpmiddel wanneer jij suède schoenen gaat poetsen. De suèdeborstel heeft één kant met een stalen borsteltje en één kant met een rubberborsteltje. Zo'n borsteltje kun jij bijna overal halen. Bijvoorbeeld bij de schoenmaker of een huishoudwinkel. 

Stap 2: Reinigen met de borstel

Reinig de schoen met de borstel. Borstel met de metalen haartjes in één richting voorzichtig over de schoenen. Ga niet in cirkeltjes draaien of ruw borstelen, dat kan het suède beschadigen. Na het borstelen zullen de schoenen al redelijk opgeknapt zijn. Hebben de schoenen slijtplekken? Dan mag jij wel wat ruwer borstelen! Nog steeds zoveel mogelijk in één richting. Het ruwe borstelen zorgt ervoor dat de haartjes weer loskomen en overeind gaan staan.

Stap 3: Het suède herstellen

Moet jij het suède herstellen? Probeer dan de Suede Nubuck Box van Collonil. Gebruik de zachte kant van de box voor het opruwen, en de harde kant voor het reinigen. Vind jij een borstel makkelijker? Jij kunt ook speciale borstels kopen voor het opborstelen van slijtplekken, zoals deze crêpe borstel. Hiermee kun jij voorzichtig beginnen te wrijven over de slijtplekken, en steeds iets meer druk zetten tot jij weer haartjes ziet. Zo wordt ook de suède kleur hersteld.

Stap 4: Watervlekken verwijderen

Vervelende waterkringen op jouw suède schoenen haal jij eruit door, jawel, water toe te voegen. Breng met het borsteltje (metalen haartjes) wat water aan op de héle schoen en wrijf het lichtjes erin. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water eraf en dep de schoen zo ver mogelijk voorzichtig droog.

Stap 5: De schoenen aan de lucht laten drogen

Laat de schoenen drogen voordat jij ze weer aantrekt. Als jij veel water hebt gebruikt, kun jij de schoen het beste laten drogen met papier en schoenspanners in de schoen. Hiermee behoudt de schoen zijn vorm. Krantenpapier kun jij beter niet gebruiken, want de inkt kan gaan afgeven. Laat jouw schoenen aan de lucht drogen, zet ze niet bij de verwarming! Jij kan ze het best buiten laten drogen. In de koude maanden kan jij ze ook in een goed geventileerde ruimte plaatsen.

Stap 6: Nabehandeling

De suède schoenen kun jij na het drogen nog een keer behandelen met het borsteltje, zodat de haartjes weer overeind komen te staan. Hiermee herstel jij ook de kleur van de suède schoenen.

Stap 7: Eindverzorging

De eindverzorging voltooi jij met een suède-spray. Vergeet niet na de behandeling jouw schoenen weer in te sprayen met een goede suède spray. Bekijk onze volledige collectie onderhoudsproducten.

Wat te doen bij hardnekkige vlekken?

Helaas zal het ook wel eens voorkomen dat er hardnekkige vlekken op jouw schoenen zitten, zoals een vetvlek. Het is lastig om suède hardnekkig te reinigen omdat het materiaal redelijk kwetsbaar is. Het is aan te raden eerst het bovengenoemde stappenplan te volgen. De meeste vlekken zal jij hiermee al kunnen verwijderen. Olievlekken in suède kun jij eruit proberen te halen met een nagelborsteltje en warm water. Wanneer er moddervlekken op jouw schoenen zitten, kan jij dit het beste eerst laten drogen! Wrijven wanneer de modder nog nat is maakt de vlek erger. Als het materiaal droog is, kun jij de korst eraf halen en de rest van het zand weg borstelen.

Suède schoenen shop jij bij SHUZ

Is de kleur van jouw favoriete schoenen niet meer te herstellen? Dan is het altijd nog een optie om ze te vervangen door een nieuw paar. Bij SHUZ vind jij een ruim assortiment aan suède schoenen voor zowel dames als heren. Bekijk hier onze volledige collectie suède damesschoenen of suède herenschoenen 24/7 op onze website. Liever persoonlijk advies? Dan ben jij van harte welkom in één van onze winkels.

Lees ook onze algemene onderhoudstips over;

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief! 

2021-11-12 15:40:00 34232 viewed