Suède schoenen schoonmaken in 7 eenvoudige stappen!

Suède schoenen schoonmaken in 7 eenvoudige stappen!
Geplaatst in: Praktische tips

Zoals met alle schoenen worden ook je suède schoenen wel eens vies. Als dat gebeurt is het toch vaak weer een crime om ze weer netjes te krijgen. De hamvraag is dan ook: hoe kan ik mijn suède schoenen schoonmaken?

Allereerst moet je suède schoenen goed onderhouden. Het goed bijhouden van je schoenen is al het halve werk! Verzorgde schoenen blijven langer mooi, waardoor je het suède minder snel hoeft te reinigen of de kleur hoeft te herstellen. Goed onderhouden schoenen zijn ook makkelijker om schoon te maken. Suède schoenen verzorg je met een speciale spray. Zorg dus dat je altijd een goede suède spray in huis hebt om de schoenen te verzorgen, waarmee je ze elke 2 weken inspuit. Breng de laagjes netjes volgens de instructies op de spuitbus aan, en laat deze goed opdrogen voordat je de schoenen weer aantrekt. Het regelmatig inspuiten helpt vlekken en verkleuringen voorkomen, waardoor je de kleur van het suède minder snel hoeft te herstellen.

Hoe ga je de suède schoenen schoonmaken of herstellen?

Toch moeten goed verzorgde schoenen ook wel eens gereinigd en gepoetst worden. Helaas vinden veel mensen het lastig om suède schoenen of sneakers te reinigen omdat het materiaal heel kwetsbaar is. Hoe moet je suède poetsen? Met deze 7 stappen wordt suède schoenen poetsen of suède kleur herstellen een stuk makkelijker. Zorg dat je suède schoenen droog zijn voordat je begint. Dat maakt het makkelijker om alle viezigheid eraf te borstelen.

 1. Schaf een suèdeborstel aan. Dit is echt het allerbeste hulpmiddel voor suède schoenen poetsen. De suèdeborstel heeft een kant met een stalen borsteltje en een kant met een rubberborsteltje. Zo'n borsteltje kun je bijna overal halen. Bij de schoenmaker uiteraard, en ook gewoon bij de lokale grootgrutter of huishoudwinkel.
 2. Reinig de schoen met de borstel. Borstel met de metalen haartjes in één richting voorzichtig over de schoenen. Ga niet in cirkeltjes draaien of ruw borstelen, dat kan het suède beschadigen. Na het borstelen zullen de schoenen al een beetje opgeknapt zijn. Hebben de schoenen slijtplekken en moet je het suède herstellen? Dan mag je wel wat ruwer borstelen! Nog steeds zoveel mogelijk in één richting. Het ruwe borstelen zorgt dat de haartjes weer loskomen en overeind gaan staan.
 3. Moet je het suède herstellen? Probeer dan het Suede Nubuck Box van Collonil, dit is een soort suède gum. Deze box kun je gebruiken om je schoenen te reinigen. Gebruik de zachte kant voor het opruwen, en de harde kant voor het reinigen. Vind je een borstel makkelijker? Je kunt ook speciale borstels kopen voor het opborstelen van slijtplekken, zoals deze crêpe borstel. Hiermee kun je voorzichtig beginnen te wrijven over de slijtplekken, en steeds harder gaan tot je weer haartjes ziet. Hiermee kun je ook de suède kleur herstellen.
 4. Vervelende watervlekken op je suède schoenen haal je eruit door, jawel, water toe te voegen. Breng met het borsteltje (metalen haartjes) wat water aan op de héle schoen en wrijf het lichtjes erin. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water eraf en dep de schoen zo ver mogelijk voorzichtig droog.
 5. Schoenen laten drogen voordat je ze weer aantrekt. Als je veel water hebt gebruikt, kun je de schoen het beste laten drogen met papier en schoenspanners in de schoen. Hiermee behoudt de schoen zijn vorm. Krantenpapier kun je beter niet gebruiken, want de inkt kan afgeven. Laat je schoenen aan de lucht drogen, zet ze niet bij de verwarming! Buiten laten drogen is het beste, maar in de koude maanden in een goed geventileerde ruimte plaatsen is ook goed.
 6. Nabehandeling. De suède schoenen kun je na het drogen nog een keer behandelen met het borsteltje, zodat de haartjes weer lekker overeind staan. Hiermee herstel je ook de kleur van de suède schoenen.
 7. Eindverzorging met een suède-spray. Vergeet niet na behandeling weer te sprayen met een goede suède spray. Bekijk onze volledige collectie onderhoudsproducten.

Hoe kan ik hardnekkige vlekken in mijn suède schoenen schoonmaken?

Helaas zal het ook wel eens voorkomen dat er hardnekkige vlekken op je schoenen zitten, en dat je bijvoorbeeld een vetvlek van je suède sneakers moet verwijderen. Het verwijderen van vlekken uit suède is wederom lastig omdat het materiaal enorm kwetsbaar is. Hierdoor is het moeilijk om je suède schoenen hardnekkig te reinigen. Ook voor het vlekken verwijderen van suède schoenen hebben wij een handig stappenplan. Hierdoor heb je binnen no-time alle vlekken uit het suède verwijderd.

 1. Allereerst begin je met het bovengenoemde stappenplan. De meeste vlekken, uitgezonderd van vetvlekken, zul je hiermee al kunnen verwijderen.
 2. Vetvlekken in suède kun je na de eerste behandeling eruit proberen te halen met een nagelborsteltje en warm water. Flink schrobben en dan zou het moeten lukken om de vetvlek eruit te krijgen. De schoenen kunnen wel wat kleur verliezen hierdoor. Wederom kun je proberen met het Suede Nubuck Box de kleur van de schoenen te herstellen.
 3. Als er modder op je schoenen is gekomen, kun je dit het beste eerst laten drogen! Ga niet lopen wrijven als het nog nat is, dat maakt de vlek alleen maar erger. Als het materiaal droog is, kun je de korst eraf halen en de rest eruit borstelen.
 4. Inkt is gevaarlijk voor suède. Dep het meteen met een watje met alcohol als het nog nat is. Heb je geen alcohol dan kan gewoon deppen ook al helpen. Als het al opgedroogd is, kun je met wat schuurpapier de rest eraf proberen te krijgen.

Kan ik suède schoenen wassen?

Doe suède schoenen niet in de wasmachine! Suède schoenen wassen is ten strengste verboden. Het suède verliest zijn elasticiteit en zelfs zijn kleur. Daarnaast kan de schoen vervormen waardoor hij niet meer comfortabel zit. Kortom, als je goed voor suède wilt zorgen, dan moet je het zeker niet teveel in aanraking laten komen met water. Suède schoonmaken kun je het beste doen op de manieren die hierboven staan beschreven. Ook voor het verwijderen van (vet)vlekken en het herstellen van suède raden wij het bovengenoemde stappenplan aan. Twijfel je nu, kom dan met je schoenen naar één van onze winkels, onze medewerkers kunnen je vertellen hoe je je suède schoenen kunt schoonmaken, reinigen of herstellen.

Tips voor het onderhouden van suède schoenen

Inmiddels weet je hoe je het beste vlekken uit suède kunt verwijderen, hoe je schoenen moet poetsen of reinigen en hoe je suède kunt herstellen. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan oplossen! Daarom hebben wij nog een aantal prakitsche tips waardoor je schoenen langer mee zullen gaan. Bewaar de schoenen bij voorkeur niet op vochtige plekken, in de zon of in plastic. Hierdoor kan kunnen de schoenen verkleuren en zul je ze sneller moeten herstellen. Het is aan te raden om de schoenen op te bergen in stoffen zaken of in bijvoorbeeld schoenendozen. Regent het buiten? Trek dan andere schoenen aan. Water is namelijk enorm schadelijk voor suède. Vocht en ander vuil kan er voor zorgen dat het materiaal dof en hard wordt. Het regelmatig onderhouden en schoonmaken helpt om suède mooi en soepel te houden.

Is de kleur van je suède schoenen niet meer te herstellen? Dan is het altijd nog een optie om ze te vervangen door een nieuw paar. Wij verkopen verschillende suède schoenen voor zowel dames als heren. Bekijk hier onze volledige collectie suède damesschoenen of suède herenschoenen.

Lees ook onze algemene onderhoudstips over;

1. Het onderhouden van je schoenen;

2. Hoe je je witte schoenen schoonhoudt;

3. Wat je moet doen bij versleten zolen;

4. Hoe je leren schoenen moet schoenmaken.

Heb je nog vragen hierover, wees niet bang om ze te stellen! Dat kan via het klantenservice formulier of de chat op SHUZ.nl. Daarnaast kan je ons bereiken via de chat op onze Facebook pagina: www.facebook.com/Shuz.nl/

2019-05-08 00:00:00 991 viewed