Hoe houd je toch die witte schoenen schoon? Nou, zo!

Hoe houd je toch die witte schoenen schoon? Nou, zo!
Geplaatst in: Praktische tips

Witte sneakers passen onder bijna iedere outfit, zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en lopen over het algemeen enorm lekker. Vandaar dat wij in onze winkels ook vaak witte schoenen of schoenen met witte zolen verkopen van alle populaire merken. Toch twijfelen veel van onze klanten over het aanschaffen van stralend witte schoenen. Niet omdat ze niet mooi zijn of niet lekker zitten, maar omdat schoenen wit houden of sneakers weer wit krijgen soms een enorme uitdaging kan zijn! In deze blog beantwoorden wij dan ook alle veel gestelde vragen over hoe schoenen wit te houden, en hoe je vieze witte sneakers weer schoon krijgt.

Lijkt het net alsof jouw witte schoenen altijd vies zijn en die van anderen onwerkelijk schoon?

Dat is echt niet omdat die anderen ze nooit tijdens een regenbui aan hebben, of nooit eens door een stofwolkje wandelen. Nee, zij weten waarschijnlijk goed hoe je witte schoenen schoon kunt houden. Zoals je waarschijnlijk al wel vaker hebt gehoord, is een goede voorbereiding het halve werk. Het schoonhouden van witte schoenen begint dan ook al in onze winkel of zodra je de schoenen thuis ontvangt. Nog voordat je de nieuwe schoenen aantrekt is het belangrijk om deze direct te beschermen met een goede beschermingsspray of wax! Wij verkopen bijvoorbeeld de Sneaker White spray van Collonil, een echte aanrader. 

Hoewel het hardnekkige gerucht gaat dat de bescherming die in de fabriek is aangebracht op de schoenen wel een tijdje voldoende is, is dat niet zo. Vergeet niet dat deze beschermlaag waarschijnlijk al maanden geleden is aangebracht, en dat de beschermende laag door de lucht ook al vanzelf minder wordt. Begin dus meteen met inspuiten van een beschermend laagje op alle nieuwe schoenen. Afhankelijk van de stof van je witte schoen, moet je wel verschillende middelen gebruiken. Is je witte schoen van leer, dan kun je een algemene beschermingsspray gebruiken of je kunt hem zachtjes insmeren met een beetje neutrale wax. Beide moet je wel eerst op een klein stukje uitproberen, omdat er soms verkleuring kan optreden. Houd de spray altijd op minimaal 20 centimeter afstand, liefst zelfs 30.

Goede maatnemer is: houd de lengte van de spuitbus aan als afstand tussen de spray en de schoen. De spray moet namelijk een goede laag kunnen maken en kunnen hechten met het materiaal. Je hoeft hierna niet meer te wrijven of poetsen, sterker nog: dat haalt het beschermende laagje alleen maar weg. Zeker bij suède en nubuck is dat van belang. Voor die leersoorten is er zelfs een speciale spray, die het suède en nubuck ook mooi soepel houden. Ook voor canvas en kunststof zijn er sprays verkrijgbaar.

Witte leren schoenen schoonmaken

Goed, deel 1 heb je dus nu achter de rug, in principe kan je witte schoen nu wel een tegen een regenbui. Helaas is het beschermen van je witte gympen vaak niet genoeg. Zijn je schoenen vies? Dan moet je de schoen reinigen. Je wilt tenslotte dat de sneakers zo lang mogelijk mee gaan en er altijd stralend wit uitzien. Je sneakers schoonmaken nadat er vuil en vlekken op zijn gekomen kun je op verschillende manieren doen. Het is erg afhankelijk van het materiaal van de witte schoenen. We beginnen met verwijderen van vlekken van glad leer.

Om de schoenen weer wit te krijgen kun je de volgende stappen ondernemen. Voordat je begint met het reinigen van je witte leren sneakers kun je deze afnemen met een vochtige doek zodat je al het stof voorzichtig verwijderd. Gebruik voor het reinigen een nieuwe schone doek, anders veroorzaak je nog meer vlekken. Laat je schoenen hierna goed opdrogen, het is namelijk belangrijk dat je dit proces begint met droge schoenen. Vergeet vervolgens niet om eerst de veters er uit te halen en goede bescherming aan te brengen op het oppervlak waarop je werkt. Haal de veters uit de schoenen en doe deze in de wasmachine terwijl je de schoenen poetst, hierdoor zul je deze ook weer wit krijgen.

  1. Poetsen met wax. Neutrale wax, waar we het net al over hadden, is behalve beschermend ook schoonmakend. Dat is ook de reden dat je goed moet uitkijken dat je niet te hard boent en de witte kleurstof van je schoen afwrijft. Test altijd eerst of de wax er niet voor zorgt dat je witte sneakers of witte zolen verkleuren. Als de schoen geen last heeft van verkleuring, dan kun je met een zachte stofvrije doek of een stevig sponsje (wat vaak al bij de wax wordt geleverd) de vlekjes voorzichtig van de schoen proberen te wrijven. Hierdoor zouden de leren schoenen weer mooi wit moeten worden.
  2. Gebruik een wondersponsje. Als wax geen oplossing, dan kun je een wondersponsje proberen. Dat zijn witte sponsen van melamine die je op heel veel plekken kunt kopen en met een heel klein beetje vocht de vlekken wonderbaarlijk van je schoenen af krijgen. Ook hiermee geldt wel dat je voorzichtig moet zijn. Ga niet keihard lopen boenen met het risico dat de verf van je schoen wordt aangetast. Voor canvas of rubber is dit sponsje ook top en zal er voor zorgen dat je schoenen witter dan wit worden.
  3. Met natuurazijn poetsen. Wil de vlek niet weg met de twee bovenstaande oplossingen? Dan is het tijd voor andere middelen. Iets wat bijna iedereen in huis heeft, is natuurazijn. Doe een klein beetje op een stofvrije doek om vlekken van je witte schoenen af te poetsen. Ook hierbij geldt: eerst uittesten op een plekje dat je niet zo snel ziet, omdat je niet weet of het misschien verkleurt. Het is belangrijk dat je de schoenen laat drogen voordat je deze weer aantrekt. 
  4. Schoensmeer. Maak de schoen weer netjes met schoenpoets speciaal voor wit leer. Dit kun je doen bij glad en glimmend leer, met een crème, pasta, vloeibare schoensmeer of wax. Crème en pasta trekken er lekker in en voegen ook vocht toe aan het leer, waardoor imperfecties een beetje wegtrekken. Wax en vloeibare smeer beschermen de schoen vooral.

Witte canvas schoenen schoonmaken

Natuurlijk zijn er ook veel witte schoenen van stof, zoals bijvoorbeeld de witte Converse All Stars gympen, Vans of witte espadrilles. Om witte canvas gympen weer schoon te krijgen doorloop je een ander stappenplan dan voor witte leren sneakers. Er zijn twee opties voor het reinigen van witte stoffen schoenen:

  1. Was ze af. Misschien klinkt het heel makkelijk, maar dit is een effectieve manier om je schoenen weer schoon te krijgen. Koop een mild afwasmiddel en schone afwasborstel. Dip de borstel in wat water en breng een klein beetje wasmiddel aan op de vlekken. Doe niet de hele schoen in de sop als het maar om een paar vlekken gaat. Laat de schoenen goed drogen voordat je deze weer aantrekt. Om de gympen zo snel mogelijk te drogen kun je er eventueel kranten in stoppen.
  2. Doe ze in de wasmachine. Deze optie raden wij aan niet te vaak te doen! De wasmachine kan er namelijk voor zorgen dat de schoenen gaan vervormen en slijten, waardoor je deze niet meer kunt dragen. Maar krijg je de vlekken in de witte stoffen sneakers er absoluut niet uit met afwasmiddel, dan zou je ze eventueel in de wasmachine kunnen wassen. Doe dit op 30 graden en stop de schoenen is een waszak. Let op dat je dit echt alleen met stoffen schoenen doet, aangezien leren witte schoenen of witte suède schoenen de wasmachine niet zullen overleven. Laat de schoenen goed drogen na de wasmachine voordat je deze weer aantrekt.

Witte suède schoenen schoonmaken

Suède is een leersoort welke erg gevoelig is. Het is dan ook belangrijk om suède of nubuck witte schoenen goed te verzorgen en onderhouden. Helaas zullen ook deze schoenen soms een schoonmaakbeurt nodig hebben. 

  1. Gewoon met een suèdeborsteltje. De meeste suèdeborsteltjes hebben een kant met wat grover, meestal messing, haartjes en aan de andere kant een soort rubber. Wrijf eerst met de metalen kant om het goed los te maken en daarna met de rubber kant om het vuil eraf te wrijven. Wrijf altijd in 1 richting. Dit kun je ook doen met een crêpeborstel. Het crêpe neemt het vuil op. Je moet deze dan ook alleen gebruiken voor 1 enkele kleur suède, omdat hij anders wellicht afgeeft. Vervang je borsteltjes regelmatig! Gaat het om modder, zorg dat wel dat de modder goed is opgedroogd voordat je begint met poetsen. Over het algemeen kun je opgedroogde modder vrij eenvoudig van de schoenen verwijderen.
  2. Harde suèdespons. Gaat het om lichte vlekken, dan is een harde suèdespons die je droog gebruikt ook voldoende. Het schuurt licht over je schoen en verwijdert op die manier de vlekken.
  3. Natte schoenen. Heb je vocht dat in het suède is getrokken, dan moet je echt even voorzichtig zijn. Droogt het niet uit zichzelf genoeg op om daarna de vlekken te verwijderen, vul dan eerst de schoen met papier (geen papier met inkt erop!). Het vocht zal hopelijk daar in trekken. Levert dat niet genoeg effect op, maak dan de hele schoen licht vochtig met een doek of nagelborsteltje. Neem overtollig water af met een droge doek. Wrijf het daarna helemaal op met een suèdeborsteltje en laat goed drogen. Vergeet hierna niet om je schoenen heel goed in te spuiten met een spray speciaal voor suède, om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Vergeet je witte veters niet

Ben je klaar met het schoonmaken van je witte leren sneakers en zijn ze weer witter dan wit? Dan zal het ineens meer opvallen dat je witte veters ook vies zijn geworden. Was of vervang je veters af en toe. Heb je witte sneakers zonder veters? Dan heb jij geluk! Veters zijn namelijk het onderdeel van witte sneakers welke het snelst vies worden. Gelukkig is de oplossing voor vieze witte veters best simpel: haal de veters eruit en stop ze in de wasmachine in een waszakje. Eventueel wat wit waspoeder erbij en de veters zijn in elk geval weer als nieuw. Als ze gerafeld zijn, dan is het beter om nieuwe veters te kopen. Een paar nieuwe witte veters kan soms een wereld van verschil maken voor het aanzicht van je witte schoen.

Schoonmaken niet gelukt?

Helaas zal het ook wel eens voorkomen dat het verwijderen van vlekken niet lukt. Dan komt de keus, ga je rondlopen met een vlek in je witte schoenen of koop je nieuwe? Over het algemeen zien vlekken in je schoenen er niet netjes en verzorgd uit en zul je dus waarschijnlijk nieuwe schoenen moeten kopen. Gelukkig hebben wij meer dan 150 verschillende witte damesschoenen en witte herenschoenen op voorraad. Twijfel je over de vlek in je witte schoenen? Laat je dan adviseren in een van onze filialen.

Hoe je ook besluit om je witte schoenen schoon te maken en te houden, let altijd goed op dat je de juiste middelen koopt. In onze winkels kunnen onze medewerkers je tijdens het aanschaffen van je nieuwe witte schoenen adviseren over het onderhoud. Waar jij denkt dat een schoen van leer is, kan het zomaar kunststof zijn en dan heb je mogelijk andere middeltjes nodig. Test vervolgens de middeltjes eerst uit op een minder zichtbare plek, zodat je zeker bent van de juiste werking.

2019-05-14 00:00:00 719 viewed