Schoenen in de wasmachine: alles wat jij moet weten

Geplaatst in: Onderhoud
Door Shanice
Meer van deze auteur

Wij maken het allemaal wel eens mee: heb jij net nieuwe SHUZ gekocht, worden ze perongeluk vies... Gelukkig zijn er verschillende goede oplossingen om jouw nieuwe schoenen weer schoon te krijgen. Ook kan jij jouw oude schoenen een welverdiende wasbeurt geven. In dit blog geven wij jou verschillende tips en tricks waar jij jouw schoenen weer mooi en schoon krijgt door behulp van de wasmachine. Maar let wel op: niet alle schoenen zijn er geschikt voor... Meer weten? Lees dan gauw verder! 

Eerst even wat belangrijks

Wij willen beginnen met een kleine disclaimer. Probeer altijd voordat jij jouw SHUZ in de wasmachine doet, ze op een andere manier schoon te krijgen. Schoenen van leer en suede mogen absoluut nooit in de wasmachine! Bekijk bijvoorbeeld dit blog over hoe jij suede schoon krijgt of dit blog over het schoonmaken van leren schoenen. Is jouw schoen van bijvoorbeeld canvas, katoen of kunststof, dan kan het wat minder kwaad. Maar let dus wel op; de wasmachine moet wel echt jouw laatste optie zijn. Er is namelijk een mogelijkheid dat jouw SHUZ kunnen beschadigen. Wil jij het risico toch nemen, dan kan jij het maar beter meteen goed doen. Wij helpen jou om het op de juiste manier te doen!

 

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

 

De risico's

Er zijn dus een bepaald aantal risico's verbonden aan het wassen van jouw SHUZ in de wasmachine. Wij zetten ze even voor jou op een rijtje:

- De kleuren kunnen vervagen of lopen helemaal uit

- De lijm kan loslaten, dit zorgt ervoor dat ook de schoenzolen kunnen loslaten

- Het materiaal van de schoen raakt beschadigd waardoor jouw schoen er nog minder mooi uitziet

- De schoen kan vervormen of krimpen, waardoor de schoen straks niet meer past

- De wasmachine kan er schade aan overhouden

- Veters blijven vastzitten in de trommel, dit beschadigd de wasmachine

Het stappenplan

Ben jij nog steeds er van overtuigd dat jouw SHUZ de wasmachine in moeten? Dan hebben wij voor jou een stappenplan om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Probeer de stappen zo nauwkeurig mogelijk te volgen voor het beste resultaat.

1. Haal alle losse onderdelen uit jouw schoenen

Denk bijvoorbeeld aan veters, losse gespjes of riempjes, losse ritsen, etc. Leg deze even apart.

2. Maak de buitenkant van jouw SHUZ nog een keer voorzichtig schoon met de hand

Maak een lauw warm sopje en ga dan met een zachte borstel nog een keer over de schoenen heen. Dit zorgt er voor dat al het overige vuil, zoals zand en modder, en vanaf gaat. Zo kan dat in iedergeval niet in de wasmachine blijven zitten, waardoor die misschien kapot gaat.

3. Doe de schoenen in een kussensloop

Voor dat jij de SHUZ in de wasmachine doet, moet jij ze eerst even in een kussensloop wikkelen. Dit mag een oude of nieuwe kussensloop zijn, dat ligt eraan wat jij zelf fijn vindt. Let wel op: de schoenen moeten in het kussensloop blijven zitten tijdens het wassen, maar het water moet naar binnen en naar buiten kunnen stromen. Daarom moet jij ervoor zorgen dat de opening gedeeltelijk gesloten is. Dit kan jij bijvoorbeeld oplossen met veiligsheidsspelden. 

4. Doe jouw schoenen in de wasmachine

Nu is het tijd om de SHUZ te wassen. Tip van ons: doe er een paar (oude) handdoeken bij. Zo zorg jij ervoor dat de schoenen niet alsnog door de trommel heen vliegen. Was de schoenen niet te warm, 30 graden is de enige juiste keuze. Gebruik absoluut geen wasverzachter en waspoeder, dit is slecht voor de schoenen. Een normale vloeibaar wasmiddel is voldoende. Als laatste: centrifugeer de SHUZ nooit. Dit kan ze wederom beschadigen. 

5. De schoenen laten drogen

Haal jouw paar SHUZ, als ze klaar zijn met wassen, uit de wasmachine. Nu is het tijd om ze te laten drogen. Zet ze niet bij de verwarming of in de zon, hierdoor kan de schoen krom gaan trekken. Ook is de droger geen goed plan. Laat de SHUZ op een plek met niet teveel warmte staan en laat ze 1 á 2 dagen opdrogen. Geef het goed de tijd. 

Jouw schoenen schoonhouden

Eigenlijk is de allereerste stap natuurlijk het goed onderhouden en schoonmaken van jouw SHUZ. Gelukkig ben jij ook daarvoor bij SHUZ aan het goede adres! Is jouw schoen zodanig vuil, dat jij liever een nieuw paar koopt? Neem dan voor alle onderhoudsproducten of jouw nieuwe paar een kijkje op onze website. Ook ben jij van harte welkom in één van onze winkels.  Wil jij liever persoonlijk advies? Dan staan onze medewerkers voor jou klaar om samen met jou naar een geschikte oplossing te zoeken.

2021-12-08 20:05:00 3996 viewed