Schoenen oprekken: Het complete stappenplan

Schoenen oprekken: Het complete stappenplan
Geplaatst in: Praktische tips
Door Tara
Meer van deze auteur

Heb je schoenen gekocht maar zitten ze toch een beetje te krap? Balen! Je wilt natuurlijk dat schoenen lekker zitten en geen pijnlijke voeten veroorzaken. Toch is er geen reden voor paniek. Er zijn verschillende manieren om knellende schoenen groter te maken. Hieronder volgen een aantal tips voor schoenen oprekken.

Te krappe schoenen gekocht bij SHUZ

Ben je helemaal happy met je nieuwe schoenen, maar is de maat niet goed? Dat is balen! Gelukkig kun je bij ons schoenen tot 100 dagen na aankoop gratis retourneren. Zijn je nieuwe schoenen dus te klein of te groot? Ruil ze gewoon even om voor een andere schoenmaat. Je kunt al onze schoenen natuurlijk ook gewoon passen in een van onze 19 SHUZ schoenenwinkels. Dit voorkomt eventuele teleurstellingen en je weet direct of ze lekker zitten. 

Is de schoenmaat goed maar zijn de schoenen net iets te krap? In onze schoenenwinkels rekken wij de schoenen voor je op. Hierdoor zitten ze (weer) als gegoten. Blaren lopen is dus nergens voor nodig!

Te kleine schoenen oprekken

Heb je bij een andere schoenenwinkel schoenen gekocht en zijn de herenschoenen een maat te klein? Of zitten je nieuwe damesschoenen net iets te krap? Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden wordt wel eens gezegd. Gelukkig is het mogelijk om schoenen zelf iets groter te maken. Hierdoor zitten te krappe schoenen veel beter. 

Schoenen laten oprekken door een schoenmaker heeft altijd onze voorkeur. Een schoenmaker weet namelijk precies hoe je schoenen moet oprekken, zonder deze te beschadigen. Toch kom je met huis, tuin en keuken middelen ook een heel eind met schoenen rekken. Hieronder vind je tips om knellende schoenen breder te maken. Let op, het zelf oprekken van schoenen is op eigen risico.

Tip 1: Schoenen laten oprekken bij de schoenmaker

Wij raden je aan om schoenen oprekken door een schoenmaker te laten doen. Een schoenmaker heeft jaren lange ervaring. Je schoenen zijn hier dus in goede handen. Het oprekken kost vaak nog geen € 10. Je kunt ze hier zelf meer dan 1 keer laten oprekken.

Tip 2: Schoenen inlopen met natte watjes

Natte wattenschijfjes zorgen ervoor dat de schoenen naar je voeten gaan staan. Maak een wattenschijfje goed nat. Stop het natte watje op de plek waar de schoen knelt. Nu is het taak om zo veel mogelijk met de schoenen te lopen. Niet echt een fijn klusje. Maar het natte watje zal zijn werk doen. Te krappe schoenen zitten ineens veel beter.

Tip 3: Schoenen oprekken met ijs

IJs zorgt er voor dat schoenen uitrekken. Vul een afsluitbaar plastic zakje met water. Doe dit zakje in je schoenen. Zet vervolgens de schoenen in diepvries. De kou zal er voor zorgen dat het water bevriest en uitzet. Resultaat, na een uur of twee zijn de schoenen een stukje groter. Deze tip kun je ook gebruiken voor het oprekken van sneakers of synthetische schoenen.

Tip 4: Leren schoenen oprekken met natte kranten

Heb je mooie nette leren schoenen gekocht maar zitten ze te strak? Gebruik dan oma's tip. Pak oude kranten en maak deze licht (!) vochtig met water. Maak van de vochtige kranten kleine proppen. Vul vervolgens de leren schoenen met de natte kranten. Na een aantal dagen zullen de kranten weer helemaal droog zijn. De leren schoenen zijn ongeveer een halve schoenmaat groter geworden.

Pas wel op met te natte kranten! Veel water kan er namelijk voor zorgen dat de binnenzool beschadigd. Hierdoor kunnen de opgerekte schoenen vervormen.

Tip 5: Strakke schoenen ruimer maken met een schoenspanner

Natuurlijk heb je al een schoenspanner in huis om je suède schoenen mooi in vorm te houden. Deze schoenspanners zorgen er ook voor dat het leer of suède iets oprekt. Er bestaan ook schoenspanners die de schoenen in de breedte oprekken. Bedenk daarom van te voren of je de schoenen in de lengte of in de breedte wilt oprekken.

Tips voor het inlopen van nieuwe schoenen

Het liefst wil je natuurlijk direct hele dagen lopen op je nieuwe schoenen. Helaas is dit niet handig, want de nieuwe schoenen zijn nog niet goed ingelopen. Na een paar krijg je vaak hele pijnlijke voeten. Resultaat, zere voeten met blaren en schuurplekken…

Schoenen oprekken kan helpen bij het inlopen van schoenen. Het kost tijd voordat nieuwe schoenen zich naar je voeten zetten. Zeker nieuwe leren schoenen moet je goed inlopen. Eenmaal ingelopen voelen leren schoenen aan als een tweede huid. Toch wil je tijdens het inlopen natuurlijk geen blaren of pijnlijke voeten krijgen. Gelukkig bestaan er een aantal tips die het inlopen makkelijker maken.

Tip 1: Bouw het dragen van nieuwe schoenen rustig op

Draag nieuwe schoenen niet direct de hele dag. Begin de eerste dag met een paar uurtjes. De volgende dag kun je dit verdubbelen. Hierdoor kunnen de schoenen rustig aan je voeten wennen. Bij voorkeur draag je nieuwe schoenen eerst thuis. Je kunt de schoenen dan direct uit doen als ze pijn gaan doen.

Tip 2: Neem blarenpleisters mee

Ga je opstap met je nieuwe schoenen? Neem dan blarenpleisters mee. Mocht je tijdens het inlopen van nieuwe schoenen een blaar voelen. Dan kun je hier direct een pleister op doen. Dit voorkomt dat de, dan nog kleine blaar, heel groot en pijnlijk wordt.

Tip 3: Zorg voor back-up schoenen

Ben je van plan een hele dag op je nieuwe schoenen te lopen? Neem dan een paar extra schoenen mee. Zodra je last krijgt van je voeten kun je van schoenen wisselen. Gooi dus snel een paar sneakers in je tas.

Tip 4: Draag dikke sokken

Maak knellende schoenen groter met dikke sokken. Sokken voorkomen niet alleen blaren, ze maken de schoenen meteen iets ruimer. Pumps oprekken met dikke sokken? Draag dan ’s avonds een paar uur sportsokken in je pumps. Hierdoor hoef je niet met sokken in pumps over straat.

Tip 5: Leren schoenen inlopen met natte sokken

Met natte sokken rondlopen is niet erg comfortabel. Toch helpt het om leren schoenen te rekken. Vochtige sokken zorgen er namelijk voor dat leer gaat uitzetten. Ook wordt het leer soepel waardoor de schoen zich snel vormt naar je voet.

2019-10-29 14:16:00 88 viewed