Wat te doen bij versleten schoenzolen?

Wat te doen bij versleten schoenzolen?
Geplaatst in: Praktische tips

Heren, jullie herkennen het vast wel. Het liefst draag je die mooie, en vooral dure, veterschoenen met leren zolen dag in dag uit. Inmiddels lopen ze waarschijnlijk als sloffen zo heerlijk.

Maar helaas, er komt een moment dat de schoenzolen doorgesleten raken en de hakken amper nog rubber hebben. Voor je het weet loop je met natte voeten rond! Ook is de ondersteuning ver te zoeken. Dan komt de vraag, moet je dan direct nieuwe schoenen gaan kopen, of kun je de schoenzool repareren of vervangen? Nieuwe schoenen kopen hoeft niet per se! Al zijn er natuurlijk wel onwijs veel mooie herenschoenen te krijgen ;-). Er is namelijk een oplossing voor versleten schoenzolen: de schoenen laten reviseren.

Slijtage schoenzool voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan oplossen. Vanzelfsprekend begint het verduurzamen van lerenschoenen al bij de aanschaf. Enkele tips om te zorgen dat de schoenen, inclusief de zolen, lang meegaan:

  • Draag de schoenen niet elke dag. Ze hebben lucht nodig, laat ze daarom regelmatig even ademen. 
  • Vermijd regen als ze nog niet ingelopen zijn. In het begin zijn leren schoenzolen erg kwetsbaar. Als de leren zolen wat sterker en soepel zijn door het inlopen, dan kunnen ze al iets meer hebben en moet een regenbui geen probleem meer zijn. Je kunt de schoenen extra beschermen tegen de regen met een speciale waterbestendige schoensmeer.
  • Droog leren schoenen nooit bij de verwarming. Het leer kan gaan werken door de plotselinge hitte of zelfs uitdrogen. Als gevolg kan de schoen vervormen waardoor hij niet meer past.
  • Vergeet de schoenzool niet in te vetten. Smeer ook de zolen af en toe in met een klein beetje leerwax, net als het bovenwerk. Het voorkomt uitdrogen en zorgt dat vocht minder in de schoen trekt.
  • Laat een rubberen zool onder de schoen zetten. Dit is een beschermzool waardoor de schoen meer grip heeft en de schoenzool langer mee gaat. Helaas gaat dan wel de charme van de leren zool verloren.

Versleten hakken vervangen

Vaak is de hak het eerste deel van de schoenzool welke aan vervanging toe is. In de meeste gevallen is dit ook direct te zien door de schoenen op een vlakke ondergrond neer te zetten en te kijken of de hakken overal de grond raakt. Over het algemeen zal het gebeuren dat de hoeken schuin zijn afgesleten. Dit kan er op den duur voor zorgen dat je scheef gaat lopen, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Als de schoen verder nog in prima conditie verkeerd is het een optie om de hakken te laten vervangen. Onze eigen SHUZ schoenmaker kan dit eenvoudig voor je doen. Kom even met je schoene langs in een SHUZ winkel en wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden en prijzen.

Schoenzool repareren of vervangen

Helaas kun je slijtage van een leren schoenzool niet voorkomen. Vroeg of laat (in veel gevallen ongeveer jaarlijks) worden de zolen echt te dun om nog lekker op te lopen of worden ze aangetast door vocht. Leren zolen zijn immers niet zo bestand tegen vocht. Hoe weet je precies wanneer een schoenzool aan veranging toe is? Duw eens in het midden van de zool met je duim. Voel je hier maar weinig weerstand? Dan is het erg waarschijnlijk dat de zool aan vervanging toe is. Echter heeft Floris van Bommel ook Ultrafit zolen met een rubberen kern. Hiervoor gaat dit trucje helaas niet op. Bij twijfel kun je altijd met de schoenen langs komen bij een SHUZ bij jou in de buurt. Wanneer er geconstateerd wordt dat de zool helaas aan vervanging toe is, heb je bij ons de mogelijkheid om de schoenen te laten reviseren door een professionele schoenmaker, die al jaren met ons en onze schoenen werkt.

Schoenmaker Nils Kalf

Gaat het om schoenen zoals onze Santoni herenschoenen of de betere Magnanni schoenen, dan raden wij je aan om ze laten reviseren door schoenmaker Nils Kalf in Amsterdam. Deze is gespecialiseerd in high-end merkschoenen. Nieuwe zolen zijn geen probleem. Je krijgt dezelfde kwaliteit schoenen terug als die je oorspronkelijk hebt gekocht. Het bovenwerk wordt helemaal gepoetst en netjes gemaakt, het onderwerk wordt volledig vervangen. Wij verzenden je schoenen kosteloos naar Amsterdam en zorgen dat je ze weer netjes terugkrijgt.

De kosten voor de reparaties zijn uiteraard wel voor eigen rekening. Je moet bij het vernieuwen van het onderwerk denken aan bedragen richting 150 euro, een zeer scherpe prijs! Van tevoren krijg je een nette prijsopgave van Nils Kalf, zodat je altijd precies weet wat het gaat kosten. Kom met je schoenen naar een SHUZ winkel en wij adviseren je over de revisies die nodig zijn en zullen contact opnemen over de kosten en de reparaties. Aangezien de schoenen weer als nieuw zullen zijn, is deze optie vele malen voordeliger dan het aanschaffen van een volledig nieuw paar vergelijkbare schoenen!

Onze eigen SHUZ schoenmaker

Gaat het om schoenen van merken als Floris van Bommel, Greve, Giorgio en Magnanni, dan kunt je gebruik maken van onze eigen schoenmaker. Ook hiervan krijg je netjes een prijsopgave voor revisie als je met de schoenen naar de winkel komt. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen de toplaag van de zolen te laten repareren. Dat kan echter alleen als de zolen niet helemaal tot binnen doorgesleten zijn. Ons winkelpersoneel kan je uitstekend adviseren over de opties en of het effect van revisie in uw voordeel zal zijn. Ook hierbij geldt dat de kosten voor de reparaties voor jezelf zijn, maar de kosten voor inname, verzending en terugzenden zijn voor ons! Je moet denken aan kosten van 30-50 euro voor het reviseren van schoenzolen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de binnenzool te vervangen. Ook hiervoor kun je langskomen in een van onze winkels.

Versleten hakjes voor dames

Dames, voor jullie geldt: je kunt met versleten hakjes en normale slijtage van de zool ook bij onze schoenmaker terecht. Deze levert topkwaliteit en zal zorgen dat de hakjes weer perfect als nieuw teruggeplaatst worden. Neem jouw schoenen mee naar de winkels en laat je adviseren over de mogelijkheden!

Lees ook onze algemene onderhoudstips over;

      1. Het onderhouden van je schoenen

      2. Hoe je je witte schoenen schoonhoudt

      3. Zo kun je Nubuck schoenen schoonmaken;

      4. Hoe je leren schoenen moet schoenmaken.

Heb je nog vragen hierover, wees niet bang om ze te stellen! Dat kan via het klantenservice formulier of de chat op SHUZ.nl. Daarnaast kan je ons bereiken via de chat op onze Facebook pagina:  www.facebook.com/Shuz.nl/

2016-10-21 00:00:00 854 viewed