Stappenplan: zo houd jij leren schoenen schoon

Geplaatst in: Onderhoud
Door Julia
Meer van deze auteur

Stappenplan: zo houd jij je leren schoen schoon

Leren schoenen schoonmaken, zo doe jij dat!

Leren schoenen, we hebben allemaal wel een paar in onze kast staan. Van Chelsea boots tot hakken, maar ook leuke sneakers, loafers of een net paar schoenen zijn geliefde leren items. Schoenen van leer zijn niet alleen mooi, maar gaan ook heel lang mee en zitten comfortabel om je voeten. Daarnaast laten leren schoenen jouw voeten meer ademen, waardoor jij deze langer kunt dragen. Veel voordelen dus, maar hoe houd jij jouw favoriete schoenen van leer in een goede conditie? Een regelmatige schoonmaakbeurt is de oplossing! Leer is namelijk kwetsbaar. Er kunnen krasjes of doffe plekken ontstaan en dat is niet wat jij wilt, toch? Met behulp van dit eenvoudige stappenplan heb jij nog jaren plezier van jouw leren SHUZ!

Wat heb je nodig?

Om het leer zo lang mogelijk mooi en soepel te houden, is het regelmatig schoonmaken van jouw leren exemplaren van belang. Wij raden aan om dit eenvoudige stappenplan om de maand uit te voeren, ervan uitgaande dat jij de schoenen bijna elke dag draagt. Heb jij suède schoenen of schoenen gemaakt van nubuck leer? Bekijk dan ons blog over het beschermen en mooi houden van jouw schoenen van suède of nubuck. Dit is kwetsbaar leer en heeft een andere verzorging nodig.

Jouw schoenen mooi houden? Dit is wat je nodig hebt?

  • Een schoenborstel om loszittend vuil op het oppervlak en tussen de naden weg te halen. Als je deze niet hebt is het ook mogelijk om een zachte borstel te gebruiken
  • Twee vochtige doeken, zoals vaat- of theedoeken om de meeste vlekken van je schoenen te verwijderen
  • Vloeibare zachte zeep of schoenschuim voor het schoonmaken van het schoenoppervlak
  • Schoensmeer in de kleur van jouw schoenen om de kleur op te frissen en het leer te voeden
  • Een droge doek voor het uitsmeren van het schoensmeer
  • Een water- en vuilafstotende spray die zorgt voor bescherming van de schoen tegen water en vuil
  • Een zachte doek of uitpoetsdoek voor extra glans tijdens het opboenen.

 

Stappenplan om jouw leren schoenen mooi en schoon te houden:

 

Stap 1: Verwijder de veters of maak de gespen los

Zo vermijd je dat de veters nat worden of onder het schoensmeer komen te zitten en kan je overal makkelijker bij. Indien nodig kan je de veters meteen wassen. Doe de vieze veters in een gazen zakje en stop ze in de wasmachine of was de veters met de hand. Wanneer de veters versleten en aan vervanging toe zijn, kan jij deze na de schoonmaakbeurt vervangen door een nieuw paar veters.

Stap 2: Borstel de naden schoon

Gebruik een schoenborstel of eventueel een zachte borstel om droog vuil, modder of zoutresten van de schoenen en tussen de naden te verwijderen. Wrijf zachtjes met de borstel over het oppervlak en tussen de naden om het aangekoekte vuil te verwijderen.

Stap 3: Maak de schoenen schoon met de vochtige doek en een beetje zeep

Om de rest van het vuil te verwijderen gebruik je een vochtige doek. Maak een schone doek nat met warm water, milde vloeibare zeep of leerreiniger en wring uit. Wrijf voorzichtig met de doek over het oppervlak van de schoenen.

Door het schoonmaken met een vochtige doek wordt het makkelijker om jouw leren schoenen straks in te smeren en op te poetsen.

Stap 4: Neem de schoenen af met een nieuwe vochtige doek en laat ze drogen

Verwijder de resten zeep met een nieuwe vochtige doek en laat de schoenen even drogen. Zet de schoenen niet in de buurt van een verwarming. Dit zal het droogproces versnellen, waardoor het leer hard kan worden of zal verkleuren.

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

 

Stap 5: Breng de schoensmeer aan op het leer

Doe nadat de schoenen droog zijn een beetje schoensmeer op een schone en droge doek. Wrijf met kleine cirkels over het oppervlak en smeer goed uit. Zitten er krasjes op het leer? Zorg ervoor dat het schoensmeer goed is aangebracht op deze plek. Laat het product 5 minuten inwerken.

Waarom schoensmeer? Het smeer zorgt ervoor dat het leer wordt gevoed en soepel blijft en daarnaast wordt de kleur opgefrist.

Stap 6: Poets de resten weg met een zachte doek of borstel

Met een nieuwe zachte doek of een borstel maak je de schoenen schoon en haal je de resten van het smeer weg.

Stap 7: Laat de schoenen drogen

Laat jouw leren schoenen in de open lucht drogen om het smeer goed in te laten werken. Zorg ervoor dat de schoenen niet in de zon staan of naast een verwarmingstoestel, in verband met het hard worden of verkleuring van het leer. Laat de schoenen ongeveer een uur drogen.

Stap 8: Spuit de schoenen in met vuil- en waterafstotende spray

De laatste eenvoudige stap om jouw schoenen in topconditie te houden: bescherm ze tegen water! Nieuwe schoenen zijn normaal gesproken waterdicht, dus je hoeft de schoenen pas in te spuiten nadat je ze al een tijdje hebt gedragen. Bij SHUZ vind je Collinil Carbon Pro. Deze spray beschermt tegen water en vuil. Je kunt de spray gebruiken op glad leer, maar ook op suède nubuck, textiel, metallic en pony.

Spuit de leren schoenen in met de vuil- en waterafstotende spray op ongeveer 30 cm afstand vanaf de schoenen. Laat ze daarna opnieuw intrekken voor ongeveer een half uur. Wanneer jij jouw leren schoenen regelmatig inspuit met deze spray, blijven jouw schoenen waterdicht en zullen ze het tegen al het vuil beschermt worden.

Bij SHUZ zijn nog meer onderhoudsproducten te vinden. Bekijk ze hier!

Lees ook onze andere onderhoudstips over:

   1. Het onderhouden van je schoenen;

   2. Hoe je je witte schoenen schoonhoudt

   3. Wat je moet doen bij versleten zolen;

   4. Hoe je leren schoenen moet schoenmaken.

Kom naar onze SHUZ winkels

Door middel van dit stappenplan is jouw leren schoenen schoon houden appeltje eitje! Zijn jouw leren exemplaren na het volgen van deze stappen toch nog steeds niet goed genoeg schoon? Of weet jij niet welke producten je moet gebruiken voor het type leer van jouw schoenen? Kom gezellig langs in één van onze 16 SHUZ winkels. Hier geeft ons deskundig personeel jou graag de beste tips en tricks voor het schoonmaken en onderhouden van jouw favoriete leren schoenen!

2022-02-14 07:54:00 7800 viewed