Stinkende schoenen? Zo krijg je vieze luchtjes uit je schoenen!

Stinkende schoenen? Zo krijg je vieze luchtjes uit je schoenen!
Geplaatst in: Praktische tips

Stinken je schoenen heel erg? Misschien heb jij dan ook wel zweetvoeten... Tijdens de zomermaanden hebben wij er allemaal wel last van. Niet zo gek, al die warmte en kilometers lopen op je favoriete sneakers veroorzaken vrij makkelijk zweetvoeten. Helaas zijn er ook mensen die hier het hele jaar door last van hebben. Vervelend, wat zweetvoeten kunnen stinkende schoenen veroorzaken. En niets is zo vervelend als je schoenen niet uit durven te doen uit angst voor vieze en nare luchtjes uit je schoenen. Maar hoe moet je stinkende schoenen reinigen? Moet je deze wassen, of kun je ze behandelen? Omdat er veel verschillende manieren zijn om stinkende schoenen te verhelpen, verzamelde wij zeven tips om die (zweet)luchtjes voor altijd uit je schoenen te krijgen én te houden. Hierdoor weet jij de volgende wat te doen met je stinkende schoenen!

Zweetvoeten voorkomen

Je kent het spreekwoord vast wel, een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is met vieze geurtjes in je schoenen hetzelfde. Het is dus een goed idee om te voorkomen dat je schoenen gaan stinken. Nu gaan stinkende schoenen en zweetvoeten hand in hand, want de bacteriën en schimmels van zweetvoeten veroorzaken stinkende voeten. Probeer dus zo veel mogelijk zweetvoeten en/of stinkende voeten te voorkomen, want dit zorgt op den duur voor stinkende schoenen en andere vieze geuren.

Heb jij snel last van zweetvoeten? Kies dan als eerste voor luchtige schoeisel, zoals bijvoorbeeld leren herenschoenen of open damesschoenen. Hierin kunnen je voeten goed ademen, wat zweetvoeten voorkomt. Zorg er daarnaast voor dat je de juiste sokken draagt, van katoen of wol. Deze absorberen vocht het beste, waardoor je minder snel last van zweetvoeten hebt. Ook is het belangrijk om je voeten goed af te drogen na het douchen, met name tussen de tenen. Hier kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen welke zweetvoeten veroorzaken. Deze komen vervolgens aan de binnenkant van je schoen terecht en gaan stinken. Door deze bacteriën te doden voordat ze in je schoenen terecht komen voorkom je een vieze geur in je schoenen.

Stinkende schoenen verhelpen

De oorzaak van stinkende schoenen zijn dus meestal zweetvoeten. Helaas is het voorkomen van zweetvoeten niet altijd genoeg. Er komt waarschijnlijk een moment waarop jij denkt; Hoe krijg ik stinkende schoenen schoon of hoe krijg ik die vieze geuren uit mijn schoenen? Gelukkig hebben wij een aantal oplossingen waarmee je vies ruikende schoenen kunt ontgeuren en de stank uit je schoenen haalt. Hier volgen 6 praktische stinkende schoenen tips!

Veel van deze handige tips tegen vieze luchtjes in je schoenen maken gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Waarschijnlijk heb je de benodigde materialen voor stikende schoenen opfrissen dus gewoon in de voorraadkast liggen. Hierdoor heb jij in een handomdraai je, soms een paar jaar oude, schoenen weer fris. Hier volgen oma's tips tegen stinkende schoenen:

Tip 1: De wasmachine

Het klink misschien vrij eenvoudig. Maar een goede oplossing is stinkende schoenen wassen. Stoffen schoenen of schoenen van bijvoorbeeld canvas kun je prima wassen in de wasmachine. Hier worden je vieze schoenen goed gereinigd en zullen ze minder stinken. Doe de schoenen in een speciale waszak of in een kussensloop en was ze niet warmer dan 30 graden. Een goede oplossing tegen stinkende stoffen sneakers is dus een goede wasbeurt.

Tip 2: De diepvries

Helaas kunnen niet alle schoenen in de wasmachine. Gelukkig zijn er meer manieren voor het opfrissen van vieze schoenen. Gooi je stinkende schoenen in de vriezer. De diepvries is één van de ultieme redmiddelen wanneer je last hebt van stank producerende schoenen. De bacteriën die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes zijn namelijk absoluut geen fan van lage temperaturen. Stop je schoenen in een afgesloten plastic zak en plaats ze minimaal 24 uur lang in de vriezer. Dit proces gaat niet over één nacht ijs. Na 24 uur zijn vervelende geurtjes verdwenen als sneeuw voor de zon en kun jij weer opgelucht ademhalen. Vergeet niet je schoenen uit de diepvries te halen!

Nog niet helemaal het gewenste resultaat bereikt? Lees dan gauw verder voor nog meer tips tegen zweetlucht in je schoenen.

Tip 3: Koffiepads

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar koffiepads in je schoenen is een goede oplossing voor vieze luchtjes. Heb jij nog coffeepads in huis van het Senseo apparaat welke je nooit meer gebruikt? Deze oude koffiepads komen goed van pas om stinkende schoenen te verhelpen. Gebruik je oude coffeepads om je schoenen te ontdoen van ongewenste geurtjes. Gooi, voordat je naar bed gaat, een ongebruikte (lijkt ons logisch) koffiepad in iedere schoen. Terwijl jij droomt over nieuwe sneakers onttrekken de pads al het vocht (en dus geurtjes) uit je schoenen. De koffie helpt namelijk om vieze schoenen te ontgeuren. Geabsorbeerd én geneutraliseerd dus!

Drink je geen koffie? Deze truc werkt ook met ongebruikte theezakjes. Na één nacht nog niet tevreden of last van hardnekkige geurtjes? Herhaal dit proces dan een paar nachten achter elkaar met nieuwe pads of theezakjes.

Tip 4: Kattenbakvulling

Kattenbakvulling werkt volgens hetzelfde principe als de coffeepads. Deze korrels of vulling helpen namelijk vocht te absorberen en kunnen onaangename geurtjes laten verdwijnen. Verdeel wat kattenbakvulling over je schoenen, laat één nacht staan en de volgende ochtend heb je geen wasknijper meer nodig bij het aantrekken ervan.

Je kunt de vulling los in je schoenen gooien, met de kans dat je volgende maand nog steeds korrels tussen je tenen vandaan haalt. Maar je kunt de kattenbakvulling natuurlijk ook gewoon in een dunne sok of oude panty stoppen.

Heb je geen kattenbakvulling bij de hand, maar wel baking soda? Ook dit verwijderd de stank uit je schoenen. Doe de baking soda in je schoenen, eventueel weer in een dunne sok, en laat dit weer een dag zitten. De volgende dag moet de stinkende geur op natuurlijke wijze verwijderd zijn door de baking soda.

Tip 5: Gebruik schoenendeodorant

Mochten bovenstaande huis-, tuin- en keukentips niet baten? Dan is het tijd voor zwaarder geschut voor stinkende schoenen schoonmaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schoenendeodorant? Dit is een speciale geurverdrijvende spray, beter bekend als stinkende schoenen spray! Helpt uitstekend tegen nare luchtjes en zorgt er daarnaast ook voor dat je schoenen langer fris blijven ruiken. Gewoon sprayen in de schoen en laat het even intrekken. Doordat veel deo’s schimmel- en bacterie dodende bestanddelen bevatten is dit een ideale lange termijn oplossing.

Tip 6: Vervang de zooltjes van je schoenen

Loop je, letterlijk, al iets te lang door met zweetvoeten? Ga dan voor een quick en dirty oplossing. Vervang de zooltjes van je schoenen regelmatig. Een schone lei, een frisse start. Zeker wanneer je je zooltjes elke twee tot drie maanden vervangt. Zo krijgen onaangename geurtjes geen tijd om zich in je schoenen te nestelen. En het is nog beter voor je voeten ook!

Tip 7: Koop nieuwe schoenen

Is het je niet gelukt om alle vieze geuren uit je schoenen te laten verdwijnen? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een nieuw paar stink vrije schoenen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje tussen onze collectie leren damessneakers of leren herensneakers op onze webshop! Er zit vast iets voor je bij.

2019-08-20 13:10:00 123 viewed