Zo kun je nubuck schoenen schoonmaken

Zo kun je nubuck schoenen schoonmaken
Geplaatst in: Praktische tips

Hoewel het bij sommige schoenen mooi is om te zien dat ze vaak zijn gedragen, wil je kwetsbare nubuck schoenen liever niet vies maken. En als ze dat eenmaal wel zijn geworden is jouw vraag natuurlijk: hoe kan ik mijn nubuck schoenen schoonmaken?

Zoals je waarschijnlijk al wel weet zijn nubuck schoenen gemaakt van leer. Om nubuckleer te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt. Nubuck en suède zijn vergelijkbaar, alleen is nubuck iets steviger. Suède of nubuck schoenen vergen veel onderhoud omdat het geen glad leer is. Hierdoor kunnen vuil, water of stof makkelijk in de schoen trekken en zorgen voor grote vlekken. Wij schreven al eerder een blog hoe je suède schoenen schoon maakt. Omdat nubuck schoenen veel onderhoud nodig hebben vermijden sommige mensen liever dit materiaal. Echter is dit nergens voor nodig! Wij hebben namelijk een aantal handige tips voor nubuck schoenen reinigen. In deze blog beantwoorden wij alle veel gestelde vragen voor nubuck onderhoud en reinigen van nubuck schoenen. De meeste tips zijn ook toe te passen op suède schoenen, aangezien deze materialen hetzelfde onderhoud nodig hebben.

Nubuck onderhoud

Allereerst is het belangrijk om je nubuck sneakers goed te onderhouden. Een goede verzorging van de schoenen is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit. Goed onderhouden schoenen gaan langer mee en het is makkelijker om vlekken weg te krijgen. Echt leer is een natuurlijke grondstof en is afhankelijk van zorg om de kwaliteit ervan te behouden. Een goed verzorgde schoen hoeft minder snel gereinigd of hersteld te worden. Vuil en vocht hebben namelijk weinig invloed op goed onderhouden nubuck schoenen!

Suède of nubuck onderhoud je met een speciale spray. Zorg dus dat je altijd een goede spray in huis hebt en spuit je schoenen elke week in met een water en vuilafstotende spray. Lees voor het optimale effect goed de instructies op de spuitbus. Het regelmatig sprayen van de schoenen zorgt er voor dat vuil en stof minder makkelijk vlekken kunnen veroorzaken en de schoen een mooie en verzorgde uitstraling krijgt. Laat de schoenen goed opdrogen voordat je ze weer aantrekt. Hierdoor kun je zo lang mogelijk genieten van mooie schone schoenen.

Nubuck schoenen schoonmaken, zo doe je dat!

Hoe goed je ook je nubuck schoenen onderhoud, helaas zal er waarschijnlijk altijd een moment komen dat water en vuil voor vlekken zorgen. Dan komt ook de vraag, hoe kun je het beste vlekken verwijderen van nubuck schoenen? Wij hebben een aantal tips voor nubuck schoenen reinigen.

Let op, begin altijd met droge schoenen. Water is sowieso uit den boze bij Nubuck, deze leersoort heeft open poriën en is erg vatbaar voor vocht, vet en vuil. Wrijf je het (natte) vuil in de poriën, dan is de schade lastig te herstellen. Regelmatig (elke 2 weken) je schoenen impregneren met een spray, zodat de poriën sluiten, scheelt je een hoop gedoe. Het is dus belangrijk om de schoenen eerst goed te laten drogen. Wil je de schoenen zo snel mogelijk laten drogen? Zet ze dan vooral niet bij de verwarming! Deze hitte zorgt ervoor dat de schoenen hard worden, en het nubuck zal dan ook beschadigen. Zijn de schoenen droog? Dan kun je beginnen met het nubuck te reinigen.

  1. Veeg je nubuck schoenen af met een droge nubuckdoek. Een nubuckdoek is een zachte doek speciaal gemaakt voor dit type schoen. Deze doek verwijderd al het vuil van de schoen en hiermee kun je eenvoudig nubuck leer poetsen. Veeg regelmatig zacht met de doek - in verschillende richtingen - met cirkelvormige bewegingen om alle kanten schoon te maken. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt. Zit er veel vuil op de schoen? Dan mag je deze ook afnemen met een licht vochtige doek. Pas op met te veel water, want dit zal de schoen beschadigen. Dus gebruik absoluut geen hele natte doek voor het poetsen van nubuck. Water zorgt ervoor dat de schoen gaat hervormen en ook zal deze hard opdrogen.
  2. Borstel het oppervlak met een nubuck borstel. Werkt de doek nog niet voldoende? Dan kun je de schoenen ook borstelen. Gebruik hiervoor een speciale nubuck borstel. Maak cirkelvormige beweging en zorg dat je niet meer dan een paar seconden aan een gebied besteedt, omdat dit het nubuck kan beschadigen. De Natur Crêpe borstel is voor droge reiniging van suède en nubuck. Het materiaal is een beetje flexibel en heeft het effect van een witte gum, waarmee je de haartjes van de suède weer een beetje overeind kunt wrijven. Erg fijne manier om lichte vlekken te verwijderen en als het vuil weg te krijgen. Deze borstel zorgt er ook voor dat de haartjes weer keurig op zijn plek komen te staan.
  3. Veeg je nubuck routinematig schoon en breng een beschermingsmiddel aan. Stap 1 en 2 zorgen ervoor dat je schoenen goed onderhouden blijven. Regelmatig afvegen met een nubuckdoek voorkomt dat je een beroep hoeft te doen op lederen ontvetter en leerreiniger. Breng minstens elke 2 weken een spraybeschermingsmiddel aan. Verstuif de spray en laar de nubuck goed drogen voordat je de schoen draagt. Regelmatig sprayen en het goed verzorgen van nubuck en suède zorgt ervoor dat schoenen langer mee gaan.

Onderhoud je nubuck schoenen en wissel ze af, daar blijven ze mooi van

Zoals we al eerder hebben aangegeven is schoen onderhoud erg belangrijk voor de levensduur van je nubuck schoenen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips waardoor je zo lang mogelijk van je schoenen kunt genieten. Berg bijvoorbeeld nooit vuile schoenen op. Poets ze altijd eerst schoon en verwijder al het vuil en stof. Gebruik hiervoor een licht vochtige doek. Vervolgens hebben de schoenen onderhoud nodig, onderhoud ze met de eerdergenoemde nubuck spray. Gebruik deze onderhoudsspray alleen op droge schoenen. Zit er modder op de schoen en wil je dit weg krijgen? Wrijf natte modder er niet in, maar laat dit eerst opdrogen. Anders maak je de vlek erger en lastig te behandelen. Zodra de modder is opgedroogd kun je dit zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik ook nooit schoensmeer of ander vet voor nubuck en suède onderhoud. Gevet leer is alleen goed voor gladde leren schoenen.  

Daarnaast is het aan te raden om je suède en nubuck schoenen regelmatig te wisselen met dragen, zo geef je de schoenen weer even wat rust en krijgen ze de tijd om het transpiratievocht kwijt te raken. Voeten hebben ongeveer 250.000 zweetklieren die elke dag gemiddeld 200 ml. transpiratievocht produceren! Iedere dag de zelfde schoenen gebruiken is niet dus niet verstandig, ongeacht het type schoen. 

Advies voor het onderhoud nodig?

Twijfel je of je het onderhoudsproduct kunt gebruiken, neem dan contact op met onze klantenservice Je mag natuurlijk ook je schoenen meenemen naar een van onze filialen, onze medewerkers kunnen je vertellen hoe je jouw nubuck schoenen het best kan onderhouden. Ook kunnen zij advies geven voor het goed verzorgen van de schoenen. De benodigde onderhoudsproducten kun je ook in onze winkels kopen. Onze vestigingen zijn over het hele land verspreid, een SHUZ vestiging is dan altijd in de buurt. Bekijk hier de adressen, openingstijden en telefoonnummers van onze winkels.

Lees ook onze algemene onderhoudstips over;

      1. Het onderhouden van je schoenen

      2. Hoe jij je witte schoenen schoonhoudt

      3. Wat je moet doen bij versleten zolen;

      4. Hoe je leren schoenen moet schoonmaken.

Heb je nog vragen hierover, wees niet bang om ze te stellen! Dat kan via het klantenservice formulier of de chat op SHUZ.nl. Daarnaast kan je ons bereiken via de chat op onze Facebook pagina:  www.facebook.com/Shuz.nl/

 

2019-03-13 00:00:00 1126 viewed