Krakende en piepende schoenen verhelpen

Krakende en piepende schoenen verhelpen
Geplaatst in: Praktische tips
Door Tara
Meer van deze auteur

Piepende of krakende schoenen. Het is om gek van te worden. Zodra je een ruimte binnenkomt kijkt iedereen direct je kant op. Geïrriteerd vragen ze zich af waar het piepende geluid ineens vandaan komt. Waarschijnlijk kun je zelf wel door de grond zakken van schaamte. Toch is het zonde om alleen voor dat krakende geluid schoenen niet meer te dragen. Gelukkig is er een oplossing! Er zijn verschillende manieren om piepende schoenen te verhelpen. Met de onderstaande tips maak je voorgoed een einde aan krakende schoenen.

Oorzaak piepende schoenen

Voordat je het probleem van piepende schoenen kunt oplossen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Waarom piepen je schoenen?

Schoenen horen uit zichzelf niet te kraken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een schoen kan gaan kraken. Vaak worden piepende herenschoenen of damesschoenen veroorzaakt door nieuwigheid van de schoen, vocht, of slijtage. Er wrijven bijvoorbeeld twee delen van de schoen tegen elkaar. Of de schoenen zijn nat geworden door een flinke regenbui. Nieuwe schoenen kunnen vervelende geluiden maken door de nieuwigheid van het leer of rubber. Loop daarom je nieuwe boots altijd goed in.

Blijven nieuwe schoenen piepen? Of heb je oudere schoenen met piepjes? Lees dan snel de onderstaande tips voor het oplossen van deze vervelende geluiden.

Geluid van krakende schoenen

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar de schoenen kraken. Dit maakt het oplossen van het probleem een stuk makkelijker. Luister goed waar het geluid vandaan komt. Is het alleen de linker- of de rechterschoen? Kraken beide schoenen? Piept de schoenzool? Maakt de hak een gek geluid? Vaak worden piepjes of kraakjes veroorzaakt doordat delen van de schoen tegen elkaar aan wrijven. Begin daarom met luisteren bij de zool, veters, of tong van de schoen.

Een makkelijke manier om te achterhalen waar het gepiep vandaan komt is door een stukje te lopen. Beweeg alle kanten op. Loop naar voren en spring van rechts naar links. Luister ondertussen goed bij welke beweging je het geluid hoort. Kom je er alleen niet uit? Schakel dan de hulptroepen in. Terwijl jij een stukje loopt vraag je iemand anders om te luisteren waar het gekraak vandaan komt. Deze persoon kan hurkend gaan zitten, hierdoor kan hij of zij het nog beter horen.

Piepende schoenen door vocht verhelpen

Krakende schoenen verhelpen kan op verschillende manieren. Om te kiezen welke manier het meest geschikt is, is het belangrijk om de oorzaak te weten. De oplossing is namelijk afhankelijk van de oorzaak. Controleer daarom eerst of je schoenen nat zijn, slijtage hebben, of dat er een andere oorzaak is. Aan de hand van deze oorzaak kun je hieronder een geschikte methode kiezen.

Zijn je damesschoenen of herenschoenen nat of recentelijk doorweekt geweest? Dan kan het zijn dat het vervelende geluid wordt veroorzaakt door vocht. Lopen in de regen kan er namelijk voor zorgen dat schoenen gaan piepen of kraken. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor!

Tip 1: Laat schoenen goed drogen

Zijn je nieuwe sneakers nat geworden? Laat ze goed drogen voordat je ze weer aantrekt. Het klinkt misschien voor de hand liggend. Maar het is heel belangrijk. Water kan er namelijk voor zorgen dat de schoenen gaan piepen of andere gekke geluiden gaan maken.

Een binnenzool is moeilijk droog te krijgen. Deze blijft vaak nog vochtig. Het drogen van een schoen kan daarom een aantal dagen duren. Heeft jouw schoen een losse binnenzool? Haal deze er dan uit. Hierdoor kan de zool extra goed drogen. Dit versneld meteen het hele droogproces.

Zet natte schoenen absoluut niet bij de verwarming! Zeker niet nette schoenen van leer of suède. Leren schoenen kunnen hierdoor vervormen of uitdrogen. Natte schoenen laten drogen in de zon is ook geen goed idee. Door de volle zon kunnen je schoenen verkleuren of uitdrogen. Het beste is daarom om natte schoenen te drogen aan de lucht.

Tip 2: Stop kranten in natte schoenen

Zijn je sneakers, boots of nette schoenen helemaal zeiknat door bijvoorbeeld een regenbui? Stop dan kranten in je natte schoenen! Kranten nemen al het vocht uit de schoenen op. Hierdoor worden natte schoenen sneller droog. Maak proppen van een aantal oude kranten. Stop deze vervolgens in je schoenen. Druk ze goed aan tot voor in de neus. Laat ze een dag staan. Je zult merken dat je schoenen de volgende dag een stuk droger zijn.

Piepende schoenzolen verhelpen

Veel van de piepende schoenen worden veroorzaakt door de wrijving tussen de schoenzool en de inlegzool. Haal de inlegzool uit de schoen en laat deze een dag goed drogen. Vaak is het vervelende piepende geluid dan verdwenen. Heb je toch nog last van piepende zolen? Vervelend! Maar gelukkig is hier een oplossing voor.

Tip 3: Gebruik talkpoeder

Het klinkt misschien gek. Maar de oplossing voor piepende schoenzolen is talkpoeder! Babypoeder absorbeert namelijk vocht. Dit vocht ontstaat door de wrijving tussen de binnenzool en de schoenzool. Vervolgens gaan schoenen hierdoor piepen.

Strooi een beetje poeder tussen de twee zolen. Wrijf het licht in. Kun je de binnenzool niet uit de schoen halen? Strooi dan een beetje babypoeder langs de randen van de zool. Het gepiep zou als sneeuw voor de zon moeten verdwijnen.

Talkpoeder kan ook goed gebruikt worden voor een krakende tong. Heb je het idee dat je schoen kraakt bij de tong? Strooi dan een beetje poeder tussen de veters en de tong. Hierdoor ontstaat er minder wrijving en zou het gepiep moeten afnemen.

Krakende schoenen door slijtage

Wat te doen tegen krakende schoenen door slijtage? Ga naar de schoenmaker. Vaak kan een schoen gaan kraken doordat de hak of schoenzool los zit. De schoenmaker kan de hak weer vastzetten of de hele schoenzool vervangen. Zeker voor een paar mooie nette herenschoenen kan een schoenzool vervangen een goede oplossing zijn.

Kom naar onze SHUZ winkels

Lukt het je niet om zelf je schoenen geluidloos te maken? Kom dan naar één van onze SHUZ winkels. Ons deskundige personeel helpt je graag met het oplossen van schoenen die kraken of piepen.

2020-01-16 12:20:00 307 viewed