Hoe houd jij toch die witte schoenen schoon? Nou, zo!

Geplaatst in: Onderhoud
Door Shanice
Meer van deze auteur

Witte schoenen passen onder bijna iedere outfit, zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen en lopen over het algemeen enorm lekker. Vandaar dat wij in onze winkels ook vaak witte schoenen of schoenen met witte zolen verkopen van alle populaire merken. Helaas staan deze klassiekers er ook om bekend snel vies te worden. In dit blog beantwoorden wij dan ook alle veel gestelde vragen over hoe schoenen wit te houden en hoe jij vieze, witte SHUZ weer schoon krijgt.

Witte schoenen schoonhouden: een hele klus

Hoewel het hardnekkige gerucht gaat dat de bescherming die in de fabriek is aangebracht op de schoenen wel een tijdje voldoende is, is dat niet zo. Vergeet niet dat deze beschermlaag waarschijnlijk al maanden geleden is aangebracht en dat de beschermende laag door de lucht ook al vanzelf minder wordt. Begin dus meteen met het spuiten van een beschermend laagje op al jouw nieuwe schoenen. Afhankelijk van de stof van jouw schoen, moet jij wel verschillende middelen gebruiken. Is jouw witte schoen van leer? Dan kan jij een algemene beschermingsspray gebruiken of jij kan hem zachtjes insmeren met een beetje neutrale wax. Beide moet jij wel eerst op een klein stukje uitproberen, omdat er soms verkleuring kan optreden. Houd de spray altijd op minimaal 20 centimeter afstand, liefst zelfs 30. Alles voor een goed schoon resultaat!

Witte leren schoenen schoonmaken

Goed, deel 1 heb jij dus nu achter de rug, in principe kan jouw schoen nu wel een tegen een regenbui. Helaas is het beschermen van jouw SHUZ vaak niet genoeg. Zijn jouw schoenen vies? Dan moet jij de schoenen reinigen. Jij wil tenslotte dat de schoenen zo lang mogelijk mee gaan en er altijd stralend wit uitzien. Jouw schoenen schoonmaken, nadat er vuil en vlekken op zijn gekomen, kan jij op verschillende manieren doen. Het is erg afhankelijk van het materiaal van de witte schoenen. Wij beginnen met het verwijderen van vlekken van glad leer.

Om de schoenen weer wit te krijgen kan jij de volgende stappen ondernemen: voordat jij begint met het reinigen van jouw witte leren schoenen, kan jij deze afnemen met een vochtige doek zodat jij al het stof voorzichtig verwijderd. Gebruik voor het reinigen een nieuwe schone doek, anders veroorzaak jij nog meer vlekken. Laat jouw schoenen hierna goed opdrogen, het is namelijk belangrijk dat jij dit proces begint met droge schoenen. Vergeet vervolgens niet om eerst de veters er uit te halen en goede bescherming aan te brengen op het oppervlak waarop jij werkt. Haal de veters uit de schoenen en doe deze in de wasmachine terwijl jij de schoenen poetst, hierdoor zal jij deze ook weer wit krijgen. Hieronder geven wij jou twee mogelijkheden waarop jij jouw witte schoenen weer als van ouds wit krijgt:

  1. Poetsen met wax. Neutrale wax is behalve beschermend ook schoonmakend. Dat is ook de reden dat jij goed moet uitkijken dat jij niet te hard boent en de witte kleurstof van jouw schoen afwrijft. Test altijd eerst of de wax er niet voor zorgt dat jouw witte schoenen of witte zolen verkleuren. Als de schoen geen last heeft van verkleuring, dan kan jij met een zachte stofvrije doek of een stevig sponsje (wat vaak al bij de wax wordt geleverd) de vlekjes voorzichtig van de schoen proberen te wrijven. Hierdoor zouden de leren schoenen weer mooi wit moeten worden.
  2. Gebruik een wonder sponsje. Als wax geen oplossing is, dan kan jij een wonder sponsje proberen. Dat zijn witte sponsen van melamine die jij op heel veel plekken kan kopen en met een heel klein beetje vocht de vlekken wonderbaarlijk van jouw schoenen af krijgen. Ook hiermee geldt wel dat jij voorzichtig moet zijn. Ga niet keihard lopen boenen met het risico dat de verf van jouw schoen wordt aangetast. Voor canvas of rubber is dit sponsje ook top en zal er voor zorgen dat jij schoenen witter dan wit worden.

 

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

 

Witte canvas schoenen schoonmaken

Natuurlijk zijn er ook veel schoenen van stof. Om witte canvas schoenen weer schoon te krijgen doorloop jij een ander stappenplan dan voor witte leren schoenen. Er zijn twee opties voor het reinigen van witte stoffen schoenen:

      1. Was ze af. Misschien klinkt het heel makkelijk, maar dit is een effectieve manier om jouw schoenen weer schoon te krijgen. Koop een mild afwasmiddel en schone afwasborstel. Dip de borstel in wat lauw warm water en breng een klein beetje wasmiddel aan op de vlekken. Doe niet de hele schoen in de sop als het maar om een paar vlekken gaat. Laat de schoenen goed drogen voordat jij deze weer aantrekt. Om de gympen zo snel mogelijk te drogen kan jij er eventueel kranten in stoppen.
      2. Doe ze in de wasmachine. Deze optie raden wij aan niet te vaak te doen! De wasmachine kan er namelijk voor zorgen dat de schoenen gaan vervormen en slijten, waardoor jij deze niet meer kunt dragen. Maar krijg jij de vlekken in de witte stoffen sneakers er absoluut niet uit met afwasmiddel, dan zou jij ze eventueel in de wasmachine kunnen wassen. Doe dit op 30 graden en stop de schoenen is een waszak. Let op dat je dit echt alleen met stoffen schoenen doet, aangezien leren witte schoenen of witte suède schoenen de wasmachine niet zullen overleven. Laat de schoenen goed drogen na de wasmachine voordat je deze weer aantrekt. Voor het volledige stappenplan raden wij aan dit blog door te nemen. Hierin delen wij alle tips- en tricks als het gaat om schoenen wassen in de wasmachine.

Witte suède schoenen schoonmaken

Suède is een leersoort welke erg gevoelig is. Het is dan ook belangrijk om suède of nubuck witte schoenen goed te verzorgen en onderhouden. Helaas zullen ook deze schoenen soms een schoonmaakbeurt nodig hebben. 

  1. Met een suède borsteltje. De meeste suède borsteltjes hebben een kant met wat grover, meestal messing, haartjes en aan de andere kant een soort rubber. Wrijf eerst met de metalen kant om het vuil goed los te maken en daarna met de rubber kant om het vuil eraf te wrijven. Wrijf altijd in 1 richting. Dit kan jij ook doen met een crêpeborstel. Het crêpe neemt het vuil op. Jij moet deze dan ook alleen gebruiken voor 1 enkele kleur suède, omdat hij anders wellicht afgeeft. Vervang jouw borsteltjes regelmatig! Gaat het om modder, zorg dat wel dat de modder goed is opgedroogd voordat jij begint met poetsen. Over het algemeen kan jij opgedroogde modder vrij eenvoudig van de schoenen verwijderen.
  2. Harde suède spons. Gaat het om lichte vlekken, dan is een harde suède spons, die jij droog gebruikt, ook voldoende. Het schuurt licht over jouw schoen en verwijdert op die manier de vlekken.

Schoonmaken niet gelukt?

Helaas zal het ook wel eens voorkomen dat het verwijderen van vlekken niet lukt. Dan komt de keus: laat jij de vlek in jouw schoenen zitten of koop jij een nieuw paar? Gelukkig hebben wij bij SHUZ verschillende witte damesschoenen en witte herenschoenen op voorraad. Twijfel jij over de vlek in jouw witte schoenen? Laat jou dan adviseren in één van onze filialen.

Hoe jij ook besluit om jouw witte schoenen schoon te maken en te houden; let altijd goed op dat jij de juiste middelen koopt. In onze winkels kunnen onze medewerkers jou tijdens het aanschaffen van jouw nieuwe witte schoenen adviseren over het onderhoud. Shop jij liever online? Bekijk dan al onze onderhoudsmiddelen op onze website.

2022-01-13 12:41:00 4785 viewed