Hoe houd je toch die witte schoenen schoon? Nou, zo!

Swipe to the left
Hoe houd je toch die witte schoenen schoon? Nou, zo!
Door Annelies 3 years ago

Lijkt het net alsof jouw witte schoenen al-tijd vies zijn en die van anderen onwerkelijk schoon?

Dat is echt niet omdat die anderen ze nooit met regen aan hebben, of nooit eens door een stofwolkje wandelen. Nee, zij weten waarschijnlijk goed hoe je witte schoenen schoon kunt houden. En na het lezen van deze blog weet jij het ook! Het begint uiteraard al in de winkel, of op zijn minst net nadat je je witte schoenen hebt aangeschaft. Vraag in de winkel meteen om goede beschermingsspray of wax!

Hoewel het hardnekkige gerucht gaat dat de bescherming die in de fabriek is aangebracht wel een tijdje voldoende is, is dat niet zo. Vergeet niet dat dat waarschijnlijk al maanden geleden is, en dat de beschermende laag door de lucht ook al vanzelf minder wordt. Begin dus meteen met inspuiten van een beschermend laagje. Afhankelijk van de stof van je witte schoen, moet je wel verschillende middelen gebruiken. Is je witte schoen van leer, dan kun je een algemene beschermingsspray gebruiken of je kunt hem zachtjes insmeren met een beetje neutrale wax. Beide moet je wel eerst op een klein stukje uitproberen, omdat er soms verkleuring kan optreden. Houd de spray altijd op minimaal 20 centimeter afstand, liefst zelfs 30.

Goede maatnemer is: als de lengte van de spuitbus zelf ertussen zit, dan zit je goed. De spray moet namelijk een goede laag kunnen maken en kunnen hechten met het materiaal. Je hoeft hierna niet meer te wrijven of poetsen, sterker nog: dat haalt het beschermende laagje alleen maar weg. Zeker bij suède en nubuck is dat van belang. Voor die leersoorten is er zelfs een speciale spray, die het suède en nubuck ook mooi soepel houden. Ook voor canvas en kunststof zijn er sprays verkrijgbaar. Goed, deel 1 heb je dus nu achter de rug, in principe kan je witte schoen nu wel een viezigheidje aan. Om ze schoon te krijgen nadat er vuil en vlekken op zijn gekomen, kun je het volgende doen, lees maar mee. Vergeet in alle gevallen niet om eerst de veters er even uit te halen en goede bescherming aan te brengen op het oppervlak waarop je werkt.

Witte leren schoenen schoonmaken

  1. Poetsen met wax. Neutrale wax, waar we het net al over hadden, is behalve beschermend ook schoonmakend. Dat is ook de reden dat je goed moet uitkijken dat je niet te hard boent en de witte kleurstof van je schoen afwrijft. Maar is eerder al gebleken dat jouw schoen geen last heeft van verkleuring, dan kun je met een zachte stofvrije doek of een stevig sponsje (wat vaak al bij de wax wordt geleverd) de vlekjes voorzichtig van de schoen wrijven.
  2. Is wax geen oplossing, dan kun je eens een wondersponsje proberen. Dat zijn witte sponsen van melamine die je op heel veel plekken kunt kopen en met een heel klein beetje vocht de vlekken wonderbaarlijk van je schoenen af krijgen. Ook hiermee geldt wel dat je voorzichtig moet zijn. Ga niet keihard lopen boenen met het risico dat de verf van je schoen wordt aangetast. Wil de vlek niet weg, dan is het gewoon tijd voor andere middelen. Voor canvas of rubber is dit sponsje ook top.
  3. Met natuurazijn poetsen. Iets wat bijna iedereen in huis heeft, is natuurazijn. Doe een klein beetje op een stofvrije doek om vlekken van je witte schoenen af te poetsen. Ook hierbij geldt: eerst uittesten op een plekje dat je niet zo snel ziet, omdat je niet weet of het misschien verkleurt.
  4. Maak ze weer netjes met schoensmeer voor wit leer. Dit kun je doen bij glad en glimmend leer, met een crème, pasta, vloeibare schoensmeer of wax. Crème en pasta trekken er lekker in en voegen ook vocht toe aan het leer, waardoor imperfecties een beetje wegtrekken. Wax en vloeibare smeer beschermen de schoen vooral.

Witte canvas schoenen schoonmaken

  1. Was ze af. Koop een mild afwasmiddel en schone afwasborstel en doop de borstel in water en breng een beetje wasmiddel aan op de vlekken. Doe niet de hele schoen in de sop als het maar om een paar vlekken gaat. Laat de schoenen goed drogen.

Witte suède schoenen schoonmaken

  1. Gewoon met een suèdeborsteltje. De meeste suèdeborsteltjes hebben een kant met wat grover, meestal messing, haartjes en aan de andere kant een soort rubber. Wrijf eerst met de metalen kant om het goed los te maken en daarna met de rubber kant om het vuil eraf te wrijven. Wrijf altijd in 1 richting. Dit kun je ook doen met een crêpeborstel. Het crêpe neemt het vuil op. Je moet deze dan ook alleen gebruiken voor 1 enkele kleur suède, omdat hij anders wellicht afgeeft. Vervang je borsteltjes regelmatig! Gaat het om modder, zorg dat wel dat de modder goed is opgedroogd.
  2. Gaat het om lichte vlekken, dan is een >harde suèdespons die je droog gebruikt ook voldoende. Het schuurt licht over je schoen en verwijdert op die manier de vlekken.
  3. Heb je vocht dat in het suède is getrokken, dan moet je echt even voorzichtig zijn. Droogt het niet uit zichzelf genoeg op om daarna de vlekken te verwijderen, vul dan eerst de schoen met papier (geen papier met inkt erop!). Het vocht zal hopelijk daar in trekken. Levert dat niet genoeg effect op, maak dan de hele schoen licht vochtig met een doek of nagelborsteltje. Neem overtollig water af met een droge doek. Wrijf het daarna helemaal op met een suèdeborsteltje en laat goed drogen. Vergeet hierna niet om je schoenen heel goed in te spuiten met een spray speciaal voor suède, om te voorkomen dat het nog een keer gebeurt.

Nog even over de veters. Was of vervang je veters af en toe. Je veters zijn vaak het snelst vies. En de oplossing is natuurlijk best simpel: haal de veters eruit en stop ze in de wasmachine in een waszakje. Eventueel wat witmakend waspoeder erbij en de veters zijn in elk geval weer als nieuw. Als ze gerafeld zijn, dan schaf je gewoon weer nieuwe aan. Soms kan dat een wereld van verschil maken voor het aanzicht van je schoen.

Laat je adviseren!

Hoe je ook  besluit om je witte schoenen schoon te maken en te houden, let altijd goed op dat je de juiste middelen koopt. Laat je in de winkel waar je producten koopt goed adviseren, neem je schoenen eventueel mee naar de winkel. Waar jij denkt dat een schoen van leer is, kan het zomaar kunststof zijn en dan heb je mogelijk andere middeltjes nodig. Test vervolgens de middeltjes eerst uit op een minder zichtbare plek, zodat je zeker bent van de juiste werking. Laat je even weten of je je witte schoenen wit kunt houden hiermee?