Zijn mijn schoenen al versleten?

Geplaatst in: Onderhoud
Door Julia
Meer van deze auteur

Jij kent het vast wel: jouw favoriete schoenen worden helaas wat oud. Ze ondersteunen jou voeten minder en de zool verslechterd. Nu komt de grote vraag: draag jij versleten schoenen? Dit is soms moeilijk in te schatten. Wil jij weten hoe je hierachter komt? Lees dan gauw verder.

Het slijtpatroon van de zool

Hoe een zool slijt zegt veel over jou en jouw voeten. Tijdens het lopen wikkel jij de voeten af en de hiel raakt de grond als eerst, vervolgens roteer jij door naar de tenen. Deze komen als laatst los van de grond, waarbij de hiel en de bal van het voet het meeste worden belast. Een zool kan ingedeeld worden in de volgende zones:

  1. Onder de hiel
  2. Onder de bal van de voet
  3. Onder de metatarsalen (kopjes van de middenvoetsbeentjes)
  4. Onder de tenen
  5. De punt van de zool

Bij sneakers zullen zone één en twee de meeste slijtage ondergaan. Hier vindt als eerst contact plaats met de grond. Zone vier en vijf hebben de minste slijtage. Bij hakken is dit anders, want afwikkelen gaat niet door de hak. Hierdoor landt de voet direct op zone drie, waardoor deze dan ook de meeste slijtage zal vertonen.

Slijtage aan de schoen

Materialen raken nou eenmaal beschadigd door gebruik. Zo kunnen er schuurplekken ontstaan door een broek, want deze schuurt tijdens het lopen over de schoen. Hierdoor wordt het materiaal steeds dunner. Daarnaast komen er groeven in de schoenen. Tijdens het afwikkelen buigt de schoen boven de metatarsalen. In het begin zal dit nog niet zichtbaar zijn, maar na een aantal maanden dragen helaas wel. Gelukkig kan je dit proces vertragen, door een prop papier in de schoen te doen zodra jij deze uitdoet. Zo vormen de schoen en het materiaal zich terug.

Lichaamsslijtage

Goed schoeisel is erg comfortabel en daarnaast is het belangrijk voor de gezondheid. Slechte schoenen kunnen leiden tot knie- en voetblessures. Een van de belangrijke factoren is demping. Goede schoenen dempen de schok die ontstaat bij het neerkomen op de grond, waardoor de druk op de voeten en knieën wordt verlicht. Loop jij wat naar binnen of naar buiten? Overweeg dan inlegzooltjes, want op deze manier zorg jij ervoor dat iedere schoen jouw voeten perfect ondersteunt. Hoeveel schoenen per jaar

Invloeden op de slijtage

Schoenen slijten door gebruik, want ze worden door weer en wind gedragen. Hierdoor zal de kwaliteit van de schoenen afnemen en er zijn ook andere factoren die invloed hebben op dit proces. Daarnaast is de manier van lopen invloedrijk, bijvoorbeeld zandige bospaden zorgen voor minder slijtage dan hard asfalt. De kwaliteit van de schoen is de volgende factor: de één heeft een betere kwaliteit dan de ander en schoenen van hogere kwaliteit gaan langer mee.

 

Wanneer zijn mijn schoenen versleten?

Na verloop van tijd verliezen schoenen ondersteuning en demping. Dit is het moment dat ze aan vervanging toe zijn, maar waar herken jij dit aan? Begin met kritisch beoordelen of de schoen nog goed loopt. De zool kan uitgelopen zijn en niet voldoende meer ondersteunen. Let vervolgens op de uiterlijke kenmerken van de schoen. Zitten de stiksels nog goed? Heeft de zool nog profiel? Vergeet ook de binnenkant niet te controleren! Er kunnen gaten of scheuren in de voering zitten, wat ten koste kan gaan van het comfort.

Natuurlijk weet jij zelf het best wanneer jouw schoenen aan vervanging toe zijn. Dit is mede afhankelijk van het doeleinde van de schoen. Je wandelschoenen moeten super goede grip hebben. Voor schoenen die jij naar een etentje draagt is dit minder belangrijk. Onderhoud jouw schoenen goed en inspecteer ze regelmatig. Zo zie jij vanzelf wanneer ze aan vervanging toe zijn. Wil jij graag advies over het onderhouden van jouw schoenen? Lees dan eens dit blog of neem contact op met de klantenservice van SHUZ. Natuurlijk ben jij ook altijd van harte welkom in één van onze 16 winkels voor advies op een paar nieuwe schoenen.

2022-04-11 08:58:00 2047 viewed