Jouw schoenmaat berekenen met een maattabel

Geplaatst in: Praktische tips
Door Julia
Meer van deze auteur

Voeten opmeten, hoe doe je dat precies? Het kan namelijk best lastig zijn om de juiste schoenmaat te bepalen. Veel vrouwen vinden kleinere voeten mooier dan grote voeten. Daarom hebben vrouwen vaak de neiging om schoenen kleiner te kopen. Bij heren is dit juist andersom. Die kiezen voor te grote schoenmaten. Maar het dragen van schoenen in de verkeerde maat is natuurlijk niet goed voor jouw voeten. Wil jij weten wat de juiste schoenmaat is? Lees dan snel verder. Wij leggen jou stap voor stap uit hoe jij met behulp van een schoen maattabel gemakkelijk zelf je voeten kan opmeten.

De juiste pasvorm

Het is belangrijk dat schoenen de juiste pasvorm hebben. Als een paar damesschoenen of herenschoenen niet goed op je voet aansluit kan je last krijgen van pijnlijke voeten. Te smalle schoenen zorgen voor druk op de voet en bij te grote schoenen slippen je voeten er sneller uit, waardoor je meer risico loopt om te struikelen. Om klachten te voorkomen is een goede pasvorm super belangrijk!

Stap 1: Voorbereidingen

Als jij vaak online schoenen bestelt, is het handig om te weten welke schoenmaat je hebt, maar ook tijdens het shoppen in schoenwinkels kan het weten van je precieze maat veel tijd schelen. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf je voeten opmeten. Aan de hand daarvan kan jij met een maattabel je schoenmaat berekenen. Jij hebt een aantal dingen nodig; twee vellen papier, plakband, een pen of potlood en een liniaal.

Om te beginnen plak je het vel papier op een harde ondergrond. Het papier moet groot genoeg zijn voor jouw hele voet, anders heb je kans dat je alsnog de verkeerde schoenmaat kiest. Het vastplakken van het papier voorkomt schuiven zodra je erop gaat staan. Zorg dat jij je pen of potlood binnen handbereik houdt en meet altijd beide voeten apart van elkaar op, om het lengteverschil op te meten.

Stap 2: Jouw voeten omtrekken

Zet je voet in het midden van het papier. Met de pen of het potlood maak je een omtrek van je voet. De lijn trek je zo dicht mogelijk om je voet heen en zorg ervoor dat jij je gewicht op je voet plaatst. Een voet in rust is namelijk iets kleiner dan een voet die je gewicht draagt. Vraag iemand om je te helpen als jijzelf niet goed bij de grond kan komen.

Stap 3: Meetlijnen

Pak de liniaal erbij, want met behulp van de liniaal trek je nu een rechte lijn door het breedste punt van je voorvoet. Dit is de lijn die de breedtemaat van je voet bepaald. Vervolgens trek jij een tweede rechte lijn door je langste teen naar je hiel. Dit is niet bij iedereen de grote teen! Met deze lijn kan je de lengtemaat van je voeten berekenen.

Als je beide lijnen door de omtrek van je voet hebt getrokken, meet je ze op. Je meet van rand tot rand van de omtrek. Vergeet niet 0,4 cm van het aantal opgemeten centimeters af te trekken! Dit heeft namelijk te maken met de afwijking van de omtrek, die altijd iets groter is dan je voeten.

Stap 4: Het berekenen van de maat met een maattabel

Jij hebt je voet opgemeten en nu is het tijd om de maattabel er bij te pakken. Met de afmetingen die jij in de stappen hiervoor hebt opgemeten, kun je aan de hand van een schoen maattabel de juiste schoenmaat berekenen. Heb jij brede voeten of juist een smalle voet? Dan is het verstandig om deze afmetingen ook mee te nemen in je berekening. Zo voorkom jij dat je alsnog te kleine schoenen koopt.

Schoenmaten kunnen per merk en model verschillen. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met Engelse schoenmaten. Pas de damesschoenen of herenschoenen altijd even en loop een stukje. Dan weet je pas zeker of de schoenen goed zitten en jij de juiste schoenmaat hebt. Bekijk onderstaande tabel voor de Europese schoenmaten en vind de juiste maat voor jouw nieuwe schoenen.

 

De meeste mensen hebben een verschil in voetlengte. Dit houdt in dat de ene voet iets langer is dan de andere. Het verschil is meestal niet zo groot, maar een halve maat. De oplossing is simpel; koop een paar schoenen in de maat van je grootste voet. Zo voorkom je blaren en andere voetklachten.

Kom langs in een van onze SHUZ winkels

Heb je na het volgen van deze stappen nog steeds moeite met het opmeten van je voeten? Kom gezellig langs in één van onze 16 SHUZ winkels. Ons deskundige personeel helpt jou graag bij het opmeten van je voeten en het vinden van het perfecte paar schoenen voor jouw voeten.

2022-02-08 12:09:00 759 viewed