Zo voorkom je geuren in je gympen en sportschoenen

Zo voorkom je geuren in je gympen en sportschoenen
Geplaatst in: Praktische tips

Ook al heb je eigenlijk nooit zweetvoeten of stinkvoeten, je hebt vast wel eens een paar schoenen gehad waarbij je toch moest toegeven dat ook jouw voeten in staat zijn tot neusprikkelende geurenproductie.

Stinkende sportschoenen

Helaas hebben we hier allemaal wel een keer last van, zweetvoeten. En dat is best vervelend! Want zweetvoeten kunnen namelijk stinkende schoenen veroorzaken. En stinkschoenen, dat wil natuurlijk niemand. Maar vrees niet, in het geval van sneakers komt het meestal door de schoen. Dan met name door het materiaal waarvan de sneakers van gemaakt zijn. Dus, gelukkig, zijn niet altijd jouw voeten de schuldige van stinkschoenen. Een trouwe fan van SHUZ vroeg laatst: "Hoe krijg ik die geurtjes uit mijn Adidas Superstar? Want dat zijn de enige schoenen die altijd geuren opleveren." Nu gaat het natuurlijk niet om de Superstar alleen, er zijn veel vergelijkbare (synthetische) schoenen die bijna altijd voor een nare geur lijken te zorgen. Het komt geregeld voor dat mensen stinkvoeten in sneakers krijgen. Hierdoor krijg je natuurlijk op den duur ook stinkende sneakers. In deze blog leggen wij je uit hoe je zwetende voeten en stinkende schoenen kunt voorkomen. Mocht het toch zo ver komen dat jouw sneakers stinken, dan hebben wij ook een aantal praktische oplossingen voor stinkschoenen.

Synthetisch materiaal zorgt voor geur

Schoenen die van plastic zijn gemaakt, een rubberzool hebben, of helemaal waterdicht zijn gemaakt, zorgen er vaker voor dat er vervelende geuren ontstaan. Dat komt omdat je voeten dan amper lucht krijgen en zweet niet de kans krijgt om snel op te drogen. Hierdoor hebben de bacteriën die in het zweet zitten (en die aan je voeten en sokken zitten) de ideale speelruimte om lekker te groeien. En die bacteriën zorgen voor de nare geur wat resulteert in stinkende schoenen.

Dé oplossing tegen stinkende sneakers is dus om schoenen te dragen die van natuurlijk en luchtdoorlatend materiaal zijn gemaakt, waarbij het zweet goed wordt afgevoerd en je voeten lucht krijgen. Kies in dat geval voor leren sneakers, deze laten beter lucht door en zullen minder snel zweetvoeten veroorzaken. Hierdoor draag je sneakers zonder zweetvoeten. In de zomer is het ook een goed idee om vaker open schoenen te dragen. Dit type schoen zorgt ook minder snel voor zwetende voeten.

Maar goed, sportschoenen en gympen zijn vaak voorzien van een rubberzool en zijn veelal gemaakt van synthetisch materiaal. Hierdoor krijg je snel zweetvoeten in sneakers. Beetje tegenstrijdig, want juist bij sportschoenen verwacht je dat er rekening wordt gehouden met zweet. Bij de duurdere merken en betere schoenen is dat ook vaak het geval. Maar helaas blijven er altijd schoenen waarbij de narigheid niet echt te voorkomen is. In dat geval zijn er een aantal dingen wat je kunt doen om stinkende sneakers te voorkomen.

Draag schoenen niet te lang achter elkaar

Een van de dingen die je kunt doen om stinkschoenen te voorkomen is schoenen niet te lang achter elkaar te dragen. Behalve dat het voor je voeten en de rest van je lijf goed is om af te wisselen, is het ook goed voor je sneakers. Gooi dus na een lange werkdag of lange wandeling je schoenen even uit, en geef zowel je sneakers als je voeten lucht. In de tussen tijd kunnen je schoenen drogen, en daarmee gaan ook de bacteriën dood. Dus regelmatig even je schoenen luchten helpt om stinkende gympen te voorkomen.

Zet je stinkschoenen buiten

Als het niet regent, is het ('s nachts) buiten neerzetten van je schoenen ideaal om ze weer wat frisser te laten ruiken. Ook hier krijgen de gympen dan even de tijd om te luchten, waardoor je minder snel last zult hebben van stinkende sneakers. In de winter komt er als voordeel bij dat de bacteriën en schimmels verwijderd worden. Deze kunnen namelijk niet goed tegen de kou, wat zorgt dat de bacteriën doodgaan. Alleen moet je dan wel even je schoenen op laten warmen voordat je ze weer aan kunt trekken. Anders is het nogal koud aan je voeten. Vergeet niet een eventueel inlegzooltje er uit te halen voordat je de schoenen buiten zet.

Laat natte schoenen goed drogen

De kans is groot dat je wel eens met je schoenen door de regen loopt. Dit is natuurlijk geen probleem, en je schoenen moeten hier prima tegen kunnen. Alleen moet je er daarna wel voor zorgen dat je sneakers goed kunnen drogen. Niet bij de verwarming, want dat is niet goed voor de vorm en voor de bacteriën. Maar met een goede prop keukenpapier en oude kranten erin een nacht of dag laten staan. Natte schoenen gaan namelijk stinken, en dat is nu net wat we willen voorkomen. Veeg voordat je de schoenen laat drogen eerst de viezigheid en ergste nattigheid van de buitenkant af. Haal ook een eventueel inlegzooltje er uit.

Draag goede sokken

Geen sokken dragen in sneakers zorgt al snel voor zweetluchtjes in je sneakers. Tja, geitenwollensokken zijn toch nog ergens goed voor. Sokken van wol of microvezel nemen vocht op en daardoor krijg je minder snel last van zweetvoeten. Wissel bij erge zweetvoeten eventueel een paar keer per dag van sokken.

Gebruik talkpoeder of voetdeodorant

Deze oplossing voor stinkschoenen is eigenlijk alleen nodig als de oorzaak van de geuren meer bij je zweetvoeten ligt dan bij de schoen zelf. Als je dus ook last hebt van nare geuren in schoenen die van leer zijn gemaakt en bekend staan om dat ze goed 'ademen', dan kan het helpen om voor het aantrekken van je sokken even je voeten met voetdeo in te spuiten of met talkpoeder in te smeren.

Wat te doen tegen stinkende schoenen

Helaas zal er waarschijnlijk toch een moment komen waarop je sneakers gaan stinken. Gelukkig is er, naast het voorkomen van zweetschoenen, ook een oplossing voor de vieze zweetlucht. Hieronder lees je een aantal praktische tips wat te doen tegen stinkende schoenen.

Bevries je zweetschoenen

Een erg makkelijk uit te voeren trucje uit grootmoederstijd. Doe je stinkende gympen in de diepvries! Stop ze in een vrieszak en leg ze een nacht in de vriezer. Door de kou gaan de bacteriën dood die de vervelende geuren veroorzaken. Hierdoor zal de zweetlucht uit je schoenen verdwijnen. Overigens is dit een relatief tijdelijke oplossing, uit rondvraag blijkt dat de geur ook snel weer terugkomt. 

Leg na het dragen wasverzachterdoekjes in je schoenen

Wasverzachterdoekjes kunnen er voor zorgen dat je superstars weer lekker gaan ruiken. Dit is een trucje wat je waarschijnlijk vaker moet herhalen om de zweetlucht uit je schoenen te krijgen. Dus hiervoor heb je op den duur een forse doos van die doekjes nodig. Prop ze op een bal en stop ze direct na het dragen in de schoen. De doekjes absorberen het achtergebleven vocht en geven een aangename geur af. Met name voor de Adidas Superstar zou dit goed kunnen werken, aangezien deze door het synthetische materiaal voor veel achtergebleven vocht zorgen. Maar ook voor andere stinkschoenen is deze tip een aanrader.

Leg citrusschillen in je schoen

De schillen van citroen, sinaasappel, grapefruit of limoen bevatten oliën die heerlijk ruiken. Leg de schillen in je stinkende gymschoenen en laat ze er een tijdje in liggen. De heerlijke geur kan in een nachtje lekker in je schoen trekken, en zal er voor zorgen dat de zweet geur minder sterk is.

Leg er (baking) soda in voor een nachtje

Baking soda helpt tegen de zweetlucht. Als je soda in huis hebt liggen, kun je hiervan een aardig laagje in je schoen strooien. Je kunt het eventueel ook in een hele dunne sok stoppen en vervolgens in de stinkende schoenen leggen. De baking soda absorbeert het vocht en doodt alle bacteriën. Wel goed uitkloppen en kijken of er niks in de schoenen is blijven liggen voordat je ze weer aantrekt.

Druppel essentiële olie in je stinkende schoenen

Essentiële olie heeft een sterkte en aangename geur. Vooral Lavendelolie of tea trea olie ruiken erg lekker. Beide zijn niet duur en werken ook nog eens ontsmettend. Besprenkel de binnenkant van je schoenen 2x per week met een paar druppels tea tree olie of lavendelolie. Dit zorgt er voor dat de zweetlucht niet gaat zorgen voor stinkendschoenen.

 

 

Lees ook onze algemene tips over;

      1. Het onderhouden van je schoenen;

      2. Hoe je je witte schoenen schoonhoudt

      3. Wat je moet doen bij versleten zolen;

      4. Hoe je leren schoenen moet schoonmaken.

Heb je nog vragen hierover, wees niet bang om ze te stellen! Dat kan via het klantenservice formulier of de chat op SHUZ.nl. Daarnaast zijn wij beschikbaar via de chat op onze Facebook pagina:  www.facebook.com/Shuz.nl/.

2018-11-22 00:00:00 947 viewed