Wat kan jij doen tegen wintertenen?

Geplaatst in: Praktische tips
Door Florien
Meer van deze auteur

Winterse kou, sommigen vinden het heerlijk en anderen hebben er een hekel aan. Wat wel vervelend is: het hebben van koude voeten tijdens deze koude wintermaanden en dan lijkt het ook nog is of deze koude tenen en voeten niet meer warm kunnen worden. Vaak komen er krijgen mensen rond deze maanden last van wintertenen en deze zorgen voor hevige jeuk en pijn. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar wat kan jij doen bij deze pijnlijke en koude tenen? Wij geven jouw in dit blog tips om van die vervelende wintertenen af te komen of om deze juist te voorkomen.

 

Wat zijn wintertenen?

In de medische wereld worden wintertenen ook wel perniones genoemd. Wintertenen of winterhanden ontstaan meestal in de koudere wintermaanden, wanneer het buiten koud is. Bij blootstelling aan deze kou krijg jij jeuk en/of een branderig gevoel aan jouw tenen. Wanneer jij last hebt van wintertenen, dan kunnen de bloedvaatjes in jouw huid tijdelijk vernauwen en verkrampen en als het bloed niet goed doorstroomt ontstaat er een stuwing en/of tekort aan zuurstof in de huid. Het is niet duidelijk wat de preciesze oorzaken van koude voeten en wintertenen zijn en waarom de een er meer last heeft dan de ander. Het is wel mogelijk wanneer het in jouw familie veel voorkomt, jij er ook last van kunt krijgen en dat het daarom erfelijk is.

 

Wat zijn de symptomen bij wintertenen?

Bij wintertenen krijg jij nadat jij in de kou bent geweest een of meerdere van onderstaande symptomen:

  • Jeukende tenen
  • Een branderig en pijnlijk gevoel aan de tenen
  • Roodblauwe of paarsblauwe plekken op de voeten en/of bij de tenen
  • Opgezwollen plekken
  • Blaren, wondjes en ontstekingen (bijvoorbeeld na het krabben)
  • De plekken zitten meestal aan de linker en rechterkant

 

Kortom, de huid kan branderig, jeukend of tintelend aanvoelen, waardoor jij de neiging krijgt om te krabben en zo kunnen er blaren, zweertjes en wondjes ontstaan. Deze symptomen kunnen op alle leeftijden voorkomen en komen daarnaast vaker bij vrouwen, dan bij mannen voor. Naast dat de symptomen op jouw voeten kunnen verschijnen, is het ook mogelijk dat deze op jouw handen, oren, neus of polsen voorkomen.

 

Hoe kom ik er vanaf?

Er is gelukkig geen reden voor paniek, want wintertenen verdwijnen meestal vanzelf en dit gebeurt binnen enkele weken. Dit kan overigens wel per persoon verschillen, want sommige mensen blijven de klachten de hele winter houden. Bij zachter weer zou jij er in principe minder last van moeten hebben, dan tijdens de koudere dagen. Een ding is zeker: wanneer het in het voorjaar warmer wordt, verdwijnen de klachten letterlijk en figuurlijk als sneeuw voor de zon.

 

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

 

6 Tips om wintertenen te verhelpen

Waarschijnlijk heb jij al van alles geprobeerd: sokken over elkaar dragen, warm water over de tenen laten stromen, met jouw koude voeten in bed gaan liggen of dikke wollen sokken dragen. Heb jij toch wel heel veel last van koude voeten en vind jij de pijn toch wel heel vervelend? Helaas is er nog geen medicijn, pil of zalf die jouw wintertenen kunnen verhelpen. Wel hebben wij wat tips voor jou verzameld om de symptomen te verzachten of te voorkomen:

 

Tip 1: Bescherm jezelf tegen de kou met behulp van goede schoenen en sokken

Om jezelf tegen de kou en het vocht te beschermen is het belangrijk om waterdichte schoenen en goede sokken te dragen. Jij vraag je vast af: welke schoenen moet ik dragen tegen de kou? Nou, om jezelf goed te beschermen tegen de kou is het verstandig om schoenen te dragen met een voering van wol, faux fur of vacht, maar schoenen van leer kunnen de kou ook goed tegenhouden. Let er bij de sokken op dat jij geen zweterige stoffen draagt, zoals polyester, want deze sokken nemen nauwelijks vocht op en zullen jouw voeten minder goed warm houden dan sokken van wol of katoen. Daarnaast gaan sokken van wol en katoen ook veel langer mee, win-win situatie!

 

 

Tip 2: Niet knellende kleding

Zorg ervoor dat jouw kleding niet knelt. Jouw sokken en schoenen moeten niet te strak zitten, want dit zorgt ervoor dat er minder bloed door jouw voeten loopt. Het is beter om meerdere wijde laagjes over elkaar te trekken in plaats van strakke lagen.

 

Tip 3: Geen grote temperatuurverschillen

Vermijd temperatuurverschillen en hierbij bedoelen wij dat jij het beste kan voorkomen dat jouw handen en voeten opeens koud of warm worden. Ga bijvoorbeeld niet met jouw ijskoude voeten onder een hete douche staan of leg jouw handen niet op een warme kachel, maar spring ook niet met jouw warme voeten de sneeuw in.

 

Tip 4: Masseren

Kijk jouw partner lief aan en vraag of deze jouw voeten wil masseren. Dit helpt namelijk bij een betere bloedsomloop, maar dit moet wel voorzichtig. Er kunnen namelijk door de wrijving blaren of wondjes ontstaan op de branderige huid.

 

Tip 5: Invetten

Smeer jouw voeten in met vaseline. De vaseline kan namelijk verzachtend werken bij de jeuk of pijn.

 

Tip 6: Opgewarmde sokken

Draag (voor)verwarmde wollen of katoenen sokken. Jij kan jouw sokken opwarmen door deze bijvoorbeeld heel even op de kachel te leggen.

 

Blogs over jouw voeten

Hopelijk heb jij het na het uitvoeren van deze tips weer lekker warme voeten en zijn jouw koude handen en voeten blij met jou, maar heb jij nog niet genoeg gelezen? Hieronder vind jij nog een aantal blogs over jouw voeten:

2022-04-13 14:16:00 1921 viewed