Informele of formele bedrijfscultuur? Welke schoenen passen daarbij?

Informele of formele bedrijfscultuur? Welke schoenen passen daarbij?
Geplaatst in: Praktische tips

Tegenwoordig zien we steeds meer sneakers op straat. Naast dat je ze veel op straat ziet, zijn ze ook steeds meer aanwezig op de werkvloer.

De trend dat de werkvloer steeds informeler wordt is te zien aan de hoeveelheid sneakers die op kantoor zichtbaar zijn. Als je werkgever het toe laat, en sneakers binnen de bedrijfscultuur passen, dan moet je dat vooral doen. Een formelere vibe kan echter ook geen kwaad op zijn tijd. Of dat nu gepast is of ongepast! Nettere schoenen kunnen je net dat beetje extra cachet geven, die je simpelweg niet kan bereiken met sneakers. Het blijft gelukkig makkelijker om een "nettere" schoen te dragen in een informelere cultuur dan andersom, omdat een informele bedrijven juist het credo hanteren dat je gewoon jezelf moet kunnen zijn. Maar of dat een wassen neus is...

VOOR DE DAMES

PUMPS

Pumps zijn nette damesschoenen die in veel verschillende uitvoeringen te krijgen zijn. Ze zijn geschikt voor nagenoeg iedere gelegenheid en stralen elegantie en vrouwelijkheid uit. Combineer pumps met een broek- of mantelpak, spijkerbroek, jurk, of rok. Bovendien zijn ze in nagenoeg iedere kleur te verkrijgen. Werk je bij een formeel bedrijf? Houdt het dan bij een donkere kleur. Als je bij een informeel bedrijf werkt, dan kan je best een wat speelsere kant laten zien en voor een vrolijke kleur gaan! Een kleine kanttekening bij pumps is dat je beter niet voor een te hoge hak moet gaan. Te hoge hakken kunnen namelijk intimiderend overkomen. Dit is natuurlijk niet wat je wil uitstralen op je werk.

BALLERINA’S

Ga je liever voor wat meer comfort? Dan bieden ballerina schoenen uitkomst. Ze zorgen voor een elegante en vrouwelijk uitstraling, zonder de oncomfortabele hak. Dit geeft de schoen een speels effect. Hierdoor zijn ballerina’s voornamelijk geschikt voor informele bedrijven. Ballerina’s worden in allerlei leuke kleuren aangeboden, kies dus gerust voor een opvallende kleur.

KITTEN HEELS

Kitten heels of cone hakken zijn vrouwenschoenen met een korte, slanke, toelopende hak tussen de 2,5 tot 5 centimeter hoogte. De kitten heel houdt het midden tussen een ballerina en een pump.  Ze combineren het speelse effect van de ballerina schoen met het elegante aspect van pump. De hak is wel smaller dan de hak van een pump, waardoor je even aan de schoen zult moeten wennen. Door de elegante uitstraling past deze schoen goed bij formele bedrijven. Trek je ze aan met een paar skinny jeans dan betreedt je de meer informele sferen, maar kittig zal je er zeker uitzien. Zeker met het onderstaande exemplaar!

VOOR DE HEREN

OXFORD SCHOENEN

De meest klassieke en veilige zakelijke schoen. Een Oxford schoen wordt gekenmerkt door de gesloten vetersluiting. Bij een Oxford schoen zit de vetersluiting onder de vamp (het voorste gedeelte van de schoen) vastgenaaid. Oxford schoenen voor mannen passen bij uitstek bij een formele bedrijfscultuur. Deze schoenen kan je echter ook goed onder een spijkerbroek dragen voor een meer informelere look. Combineer deze schoen met spijkerbroek, leuk jasje en overhemd en je hebt een fraaie look die tussen formeel en informeel inzit.

DERBY SCHOENEN

Derby schoenen lijken in veel opzichten op Oxfords. Het verschil dat het meest in het oog springt is het verschil bij de wreef en dan met name de sluiting van de schoen. Ze hebben daarom een meer modernere en luchtigere uitstraling. Ook voor de Derby geldt dat je deze schoen goed kan combineren met een spijkerbroek en overhemd. Hoewel de derby ook formeel goed uit de voeten kan onder een mooie maatpak! Bekijk hieronder de derby van Floris.

GESPSCHOENEN

Een ander familielid van Derby’s en Oxfords, zijn gespschoen. Het verschil hoor je al in de naam en ligt bij de sluiting. Ook gespschoenen worden vooral in klassieke donkere tinten gedragen. Opvallend is dat gespschoenen met een enkele gesp vaak gezien worden als klassieke schoenen, terwijl een dubbele gesp juist als vooruitstrevend wordt beschouwd. Gespschoenen zijn door de bank genomen niet geschikt voor heren met een hoge wreef. De spanning bij de sluiting op de wreef zal het leer of suède laten opbollen. Hieronder een klassieke gespschoen van Magnanni!

CHELSEA BOOTS

Ga je liever voor een tikje ruig, maar ook gelikt? Kies dan voor een Chelsea boot. Dit zijn enkellaarzen met een elastische sluiting. Dit kun je zien als een instapschoen met enkelsluiting. Deze laarzen geven je een wat ruigere ‘look’ en passen goed bij een casual zakelijke outfit.

2018-09-26 00:00:00 389 viewed