Hoe worden schoenen gemaakt?

Geplaatst in: Praktische tips
Door Shanice
Meer van deze auteur

Sneakers, Laarzen en nette schoenen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Schoenen bestaan al zolang wij ons kunnen herinneren. Ze zijn door de jaren heen veel veranderd. De kwaliteit van schoenen is er flink op vooruit gegaan. Dat is maar goed ook, want we gebruiken ze intensief. Als schoenliefhebber vraag je je vast wel eens af hoe schoenen gemaakt worden. Waar halen schoenontwerpers hun inspiratie vandaan. Hoe komt een schets tot stand? Om op deze vragen antwoord te krijgen gaan we terug naar de bron.

Terug in de tijd

Schoenen zijn in de loop van de jaren veel veranderd. Tussen 15.000 en 12.000 voor Christus werd voor het eerst een schoeisel gebruikt. Deze ‘schoenen’ werden gemaakt van dierenhuiden. Later, in de tijd van de grieken en romeinen waren sandalen populair. Deze schoenen bestonden uit riempjes die over de voet gingen. Heel eenvoudig eigenlijk. Later in de jaren is dit model niet echt veranderd. Pas vanaf het jaar 1580 begonnen schoenen echt een andere vorm te krijgen. De hoge hak werd geïntroduceerd. Deze chique schoen werd alleen door mensen van adel gedragen. Pas vanaf de achttiende eeuw werden schoenen gemaakt zoals we ze nu kennen. Namelijk de sneaker. Een zwarte sportieve schoen. Deze was erg populair in Engeland. Niet veel later waaide die trend over naar Europa. Nu in de twintigste eeuw zijn er veel soorten schoenen in alle materialen en kleuren. Van een hoge groene laars naar een sportieve gele schoen.

De schoen in productie

Je hebt een kleine terugblik gekregen van hoe de schoen in de jaren is ontwikkeld. Ze zijn nu in vele soorten en maten verkrijgbaar. Maar hoe maak je een schoen eigenlijk? En wat gebeurd er voordat een schoen in de winkel komt te liggen. Hieronder lees je alles over het proces van de schoen.

Het ontwerpproces

Het begint bij het ontwerpteam. Zij bedenken het design van de schoen. Maar hoe komen ze aan ideeën voor het design? Om inspiratie op te doen gaan ze bijvoorbeeld naar de stad of het musea. Alle ideeën die ze hieruit halen zetten ze op een inspiratiebord. Vanuit deze borden ontstaan veel verschillende schoenmodellen. Het design en het schoenmodel zijn twee verschillende dingen. Het schoenmodel bestaat echt uit de vorm. Dit is bijvoorbeeld de vorm van de hak of van de neus. Zodra dit allemaal is bedacht gaan ze verder naar het design van de schoen. Hier kijken ze bijvoorbeeld naar de kleur of de print. Bijvoorbeeld een crocoprintje of glanzend printje. Als het schoenmodel en het design is bedacht maken ze een schets op papier. Deze schets word dan ingescand op de computer, dan noemen ze ‘het patroon’. Dat noemen ze het patroon. Als dat is gebeurd is het ontwerp af. Nu is de schoen klaar om in productie te gaan!

Materiaal uitsnijden en verdunnen

Het ontwerp van de schoen is nu helemaal af. Maar wat gebeurt er verder? Het begint met het materiaal uitsnijden in de juiste vorm. Als het materiaal te dik is voor de schoen wordt het materiaal half zo dun gemaakt. Dit doen ze zodat de schoen een goede comfort biedt. Als het materiaal in de goede vorm is uitgesneden wordt dit aan de voering gelijmd.

De vorm van de neus

Nu is de neus aan de beurt. Deze moet naar het juiste schoenmodel gevormd worden. Dit doen ze door het materiaal warm te maken. De machine zorgt er uiteindelijk voor dat het verwarmde materiaal in de juiste vorm wordt gebracht.

De zool bevestigen

We zijn aangekomen bij de zool. Als eerste wordt de zoolrand vastgemaakt aan het bovendeel (dit is de complete schoen zonder de zool). Het bovendeel wordt met een horizontale stiksel aan de zoolrand vastgemaakt. Er ontstaat nu een lege ruimte tussen de binnenzool en de loopzool. Dat word met een kurklaag opgevuld. Vervolgens word de loopzool met een verticaal stiksel aan de zoolrand vast gemaakt. De schoen is nu klaar voor verkoop!

Klaar voor verkoop

De schoen is helemaal klaar. Nu kan hij naar de winkel worden gestuurd voor de verkoop. En voor je het weet heb jij hem aan je voeten.

2020-09-21 08:10:00 2145 viewed