Hoe houd jij witte sneakers schoon?

Geplaatst in: Onderhoud
Door Laura
Meer van deze auteur

Witte sneakers zien we iederen seizoen weer terug komen. Wit is neutraal wat ervoor zorgt dat deze kleur overal bij past. Dat maakt deze kleur zo populair. Het enige nadeel van deze kleur is dat schoenen erg snel vies kunnen worden. Wit is namelijk een lichte kleur waarop je viezigheid snel opmerkt. Je zult je daarom afvragen, hoe houd ik mijn witte schoenen schoon? Wij hebben speciaal voor jou een paar tips op een rijtje gezet. Deze tips kunnen helpen je schoenen stralend wit te houden. In deze blog zullen wij hier meer over vertellen.

De witte sneakers

Bijna iedereen heeft wel een paar witte sneakers in de kast staan. De kleur wit oogt lekker fris en is overal goed mee te combineren. Het witte van de schoen geeft onder je spijkerbroek vaak een mooi en opvallend contrast. De kleur is daarom veilig voor alledaags gebruik. Vaak zien witte gympen er stralend uit wanneer ze nieuw zijn. Witte sportschoenen zijn jammer genoeg kwetsbaar. Het is daarom handig dat je witte schoenen goed schoonmaakt en verzorgt. Zo kan de witte kleur zijn originele staat behouden.

Witte sneakers nubikk

Tips voor onderhoud van witte schoenen

Het is erg belangrijk dat je jouw witte schoenen vanaf het begin af aan goed verzorgt. Zo wordt de kans kleiner dat je schoenen snel verouderen of beschadigen. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet die de kans op vuil en beschadiging verkleinen.

Tip 1: Spray de sneakers goed in

Zoals bij elke schoen is het belangrijk dat je ook witte schoenen in sprayt met een water en vuil afstotende spray. De sprays zorgen ervoor dat de schoenen goed beschermd worden. Het is daarom handig om minimaal één spray te kopen bij de aanschaf van een paar witte schoenen. Wanneer je dit om de twee weken bijhoudt is de kans klein dat jouw schoenen vies zullen worden door regen of vuil. Zo kun je narigheid voorkomen. Let er wel goed dat een witte kleur kwetsbaar is. Het is daarom aan te raden om voorzichtig om te gaan met witte schoenen. Ons advies is om daarom te kiezen voor een suède/nubuck spray. Deze spray is geschikt voor elk materiaal. Is jouw witte schoen gemaakt van leer? Pas dan goed op en gebruik liever geen spray met wax op een witte schoen. In de volgende tip vertellen we hier meer over.

Tip 2: Gebruik geen wax voor witte sneakers

Wanneer je witte schoenen onderhoudt is het van belang om geen producten met wax te gebruiken. Wax kan erg handig zijn voor schoenen gemaakt van leer. Het wax voedt het leer namelijk wat ervoor zorgt dat je leren schoen niet uitdroogt. Echter is de wax voor witte schoenen vaak te vettig. De wax is namelijk erg dik en trekt in de schoenen voor voeding. Witte schoenen zijn hier gevoelig voor door hun lichte kleur. Wanneer je wax aanbrengt aan je witte gympen kan het ervoor zorgen dat de schoen een gele gloed krijgt. Dit wil je natuurlijk graag vermijden. Het is daarom aan te raden om producten zonder wax te gebruiken om de witte kleur te behouden.

Tip 3: Houd de schoenen uit de zon

Witte schoenen kun je het beste zoveel mogelijk uit de zon houden. Dat betekend niet dat je met witte schoenen niet buiten kan lopen op een zonnige dag. Schoenen zijn nou eenmaal gemaakt om te dragen. Wel is het zo dat je moet uitkijken met zonlicht. Vooral wanneer je de schoenen niet draagt moet je goed oppassen. Het is daarom handig om jouw witte gympen op te bergen wanneer je ze niet gebruikt. Teveel zonlicht op een witte schoen kan er namelijk voor zorgen dat witte zolen geel worden. Het leer van de schoen wordt meestal niet zo snel geel in vergelijking met de zool. Wel is het zo dat het leer kan uitdrogen wanneer je ze op een hete zomerdag vol in de zon zet. Dit kan ervoor zorgen dat scheurtjes en andere ongeregeldheden ontstaan in de schoen. Uitdroging van leer gebeurt niet alleen bij witte sneakers. Het is een veel voorkomend probleem waar je mee uit moet kijken bij alle schoenen die gemaakt zijn van leer.

Tips om jouw witte sneakers schoon te maken

Onderhoud is een belangrijke basis om ervoor te zorgen dat jouw witte sneakers stralend wit blijven. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat er toch iets misgaat. Er zijn daarom ook manieren om ervoor te zorgen dat beschadigingen aan jouw schoen hersteld kunnen worden.

Witte schoenen GANT

Tip 1: Maak vuil zo snel mogelijk schoon

Wanneer er vlekken ontstaan in witte schoenen is het van belang die er zo snel mogelijk uit te halen. Hoe langer je de vlek in de schoen laat, hoe moeilijker het wordt om deze eruit te halen. De vlek gaat namelijk intrekken wat ervoor zorgt dat deze vlekken er steeds moeilijker uitkomen. Wacht daarom niet te lang met het schoonmaken van jouw schoenen.

Tip 2: Schoenreinigers voor witte sneakers

Witte schoenen zijn kwetsbaarder dan donkere schoenen. Er zijn daarom ook verschillende middeltjes om jouw witte schoenen schoon te maken. Zo is er een speciale schoenverzorging voor witte sneakers namelijk; Sneaker white. Sneaker white zorgt ervoor dat vlekken en vuil verwijderd worden uit jouw witte schoenen. Let wel goed op dat dit middeltje alleen voor leer is. Er zijn ook reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor alle materialen zoals carbon complete. Deze is erg makkelijk te gebruiken aan de hand van een sponsje waar je de mousse uit de fles op kan smeren. Deze kan je daarna aanbrengen op de schoen wat ervoor zorgt dat vuil wordt gereinigd.

Tip 3: Gebruik een suède/nubuck box 

Zijn jouw witte schoenen van suède of nubuck? Gebruik dan de suède nubuck box. Dit is een kleine spons speciaal voor suède en nubuck. De box werkt precies als een gummetje, maar dan voor op je schoenen. Wrijf de box zachtjes over je schoen heen om ongeregeldheden en vuil in de schoen direct te verwijderen.

Tip 4: Vervang de veters na een tijdje

Een handige tip is om de veters van jouw witte schoenen om de zoveel tijd te vervangen. Veters kunnen veel invloed hebben op jouw schoenen. Witte veters worden namelijk snel vies wanneer je jouw schoenen in de regen draagt. Wanneer een veter vlekken heeft zal je schoen er ook wat ouder uitzien. Een nieuw paar witte veters kan ervoor zorgen dat je schoen er weer helemaal fris uitziet.

Tip 5: Maak de zolen goed schoon

Zolen zijn een van de plekken op een schoen die het snelst vies worden. Vooral wanneer de zolen wit zijn, zal vuil op de zool sneller te zien zijn. Het is daarom handig om de zolen eens in de zoveel weken even grondig schoon te maken. Hier zijn verschillende producten voor zoals de soft gum. Deze gum is handig voor hardnekkige vlekken die al langer op de zool zitten. De hardnekkige vlekken zijn hiermee makkelijk te verwijderen. Voor minder hardnekkige vlekken zijn de eerder genoemde reinigingsmiddelen een perfecte optie. Heb je de softgum niet gelijk bij de hand? Geen paniek! Één doekje met water en zeep ook uiterst geschikt om de zolen mee schoon te maken. 

Tip 6: Maak gebruik van stoomreiniging

Wanneer de tips die hierboven genoemd zijn niet meer werken voor jouw witte schoenen zit er maar één ding op namelijk: stoomreiniging. Dit wordt vaak gedaan wanneer het vuil op de schoen echt hardnekkig is zoals bij een olievlek. Stoomreiniging is hiervoor de geschikte oplossing. Stoomreiniging kan ervoor zorgen dat alles wat ingetrokken is in jouw schoenen verwijderd wordt. Wel is deze oplossing alleen mogelijk bij een schoenmaker. Zij hebben vaak de juiste apparatuur om jouw schoenen weer helemaal te laten stralen.

Zorg goed voor je sneakers

In dit artikel heb je gelezen hoe je jouw witte sneakers het beste schoon kan houden. Ook hebben we een aantal tips gegeven over hoe je deze sneakers het beste kunt reinigen als ze vies zijn. Wij hopen dat narigheid met witte sneakers voorkomen kan worden. Zorg dus goed voor je sneakers met de juiste producten. Hiermee kan je langer genieten van jouw sportschoenen!

2021-06-07 13:13:00 1858 viewed