De kwaliteit van schoenen herken je aan de maakwijze

De kwaliteit van schoenen herken je aan de maakwijze
Geplaatst in: Praktische tips

Er zijn schoenenzaken waar je een paar nette veterschoenen kunt kopen voor 79 euro. Klink goed, toch? Maar heb jij je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen zo’n paar en schoenen van 180 euro? Dit is echt een wereld van verschil! Naast dat elementen zoals kwaliteit van het leer, productiewijze en land van constructie allemaal factoren zijn, is maakwijze de grootste onderscheidende factor.

Kwaliteit van het leer

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, nette leren herenschoenen voor nog geen 80 euro. Dat is natuurlijk een enorm verschil vergeleken met topmerk schoenen online! Erg leuk als je goedkope hoge leren schoenen wilt kopen. Maar de vraag is natuurlijk, zijn dit wel goede leren schoenen? Het is je misschien al wel eens opgevallen dat lederen schoenen van 79 euro – als het al leer is – er allemaal identiek uitzien. Dit komt vaak door de kwaliteit van het leer en de manier van productie.

Leer kan je verdelen in drie lagen. De toplaag, tussenlaag en onderlaag. De toplaag heeft de beste kwaliteit doordat deze een hele dichte vezelstructuur heeft en daardoor beter bestand is tegen -  onder andere – scheuren.  Net zoals onze huid is de huid (toplaag) van een dier nooit egaal en/of identiek aan die van een ander. De paren van kwalitatief goed lederen schoenen zijn dus niet allemaal gelijk, je ziet aan elk paar dat het leer heeft geleefd. Hieraan kun je dus de goede kwaliteit schoenen onderscheiden van de massa productie. Kwaliteitsschoenen zullen er dus nooit allemaal hetzelfde uitzien.

Maakwijze van de schoen

Naast de kwaliteit van het leer is ook de maakwijze van goede herenschoenen anders vergeleken met goedkopere schoenenmerken. De grootste factor in hoeveel een paar kost en hoe lang de schoenen mee zullen gaan hangt af van de maakwijze. Met maakwijze bedoelen we de methode waarmee de zool aan de bovenkant van de schoen wordt bevestigd. Er zijn ruwweg drie belangrijke maakwijzen voor leren schoenen voor heren. Alle drie hebben hun sterke en zwakke punten en geen enkele optie is objectief superieur aan de andere.

Ago maakwijze

De eerste maakwijze is de Ago manier. Bij de Ago maakwijze (Ago is Grieks voor “aan te trekken” of “vastmaken”) wordt het bovenleer op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm vastgezet aan de binnenzool.

Sterke punten

Het is een goedkope en snelle manier om de zool van een schoen te bevestigen, waardoor de totaalprijs van de schoenen lager wordt gehouden. Het is ook een superieure bevestigingsmethode voor rubberachtige zolen die worden gebruikt in vrijetijdsschoenen zoals sneakers en chukka’s. Daarnaast wordt deze manier vaak gebruikt bij goedkope herenschoenen of goedkope damesschoenen.

Zwakke punten

Helaas heeft deze goedkopere manier van produceren invloed op de kwaliteit van de herenschoenen. De maakwijze beïnvloedt de duurzaamheid van de verbinding tussen de bovenkant en de zool. Wanneer de zool is beschadigd, is het tijd om de schoenen te vervangen in plaats van te repareren. Bij goede kwaliteit schoenen van bijvoorbeeld Van Bommel of Van Lier is het mogelijk om de schoenzool te laten vervangen of te repareren. Helaas is dit niet mogelijk met schoenen welke met de Ago maakwijze zijn geproduceerd.

Goodyear maakwijze

De Goodyear maakwijze komt voor bij de meest exclusieve herenschoenen van de topmerken. Het bovenleer wordt om de leest geslagen. Met een horizontale stiksel van binnenuit wordt het bovenleer bevestigd aan de zoolrand en aan de brug. De ruimte die hierdoor is ontstaan wordt opgevuld met een kurk laag, die zich naar de vorm van je voet vormt. De loopzool wordt hierbij met een verticale stiksel, door de zoolrand heen, bevestigd aan de loopzool. 

Goodyear maakwijze - Van Bommel

Sterke punten

Doordat het stiksel op twee niveaus is gemaakt, is het ongelooflijk eenvoudig om een Goodyear schoen te verzolen. Omdat de rand fungeert als een buffer tussen de binnenzool en de buitenzool, kan het verwijderen van de oude zool en het bevestigen van een nieuwe machinaal of met de hand gedaan worden. Dit kan zonder een specifieke machine worden uitgevoerd. De extra lagen maken de schoen meer waterbestendig en ondersteunend. Doordat deze manier van produceren zorgt voor kwalitatief goede schoenen, wordt dit gebruikt door de topmerken zoals Van Bommel.

Zwakke punten

Helaas heeft deze manier van produceren invloed op de prijs van deze goede leren heren schoenen. Maar dat weegt weer op tegen de lange levensduur van de zool en de kwaliteit van de schoen! De extra lagen die overigens voor meer structuur zorgen, gaan ten koste van de flexibiliteit.

Blake maakwijze

De Blake maakwijze is de meest voorkomende maakwijze voor nette herenschoenen. Het bovenleer wordt hierbij op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm bevestigd aan de binnenzool. De binnenzool, schacht en loopzool worden met een verticale steek nog eens doorgestikt.

Blake maakwijze - Van Bommel

Sterke punten

Omdat het een eenvoudigere constructie is dan een Goodyearrand, is het ook minder duur. Het is een proces dat het mogelijk maakt om te verzolen zodra de buitenzool versleten of beschadigd is. Blake-striemen zijn ook superieur bij het zoeken naar een close-cut zool. Omdat er geen buitensteken zijn, kan het lichaam van de buitenzool extreem dicht bij het bovendeel worden gesneden. Tenslotte, omdat het minder lagen heeft dan een Goodyearrand, is een Blake-welted zool flexibeler.

Zwakke punten

Terwijl een Blake kan worden opgelost, heeft het een specifieke Blake-machine nodig om dit te doen - waardoor het veel moeilijker en (soms) duurder is dan met een Goodyear-rand. Hoewel minder lagen de zool voor flexibel maken, maken ze het ook minder waterbestendig. Water kan door de zool opwellen en sneller en gemakkelijker gaan poolen.

Welke maakwijze is het best voor mij?

Geen enkele methode is objectief superieur aan andere en ze dienen allemaal verschillende doelen. De meeste mannen kunnen het beste kiezen voor een of twee paar klassieke, tijdloze kledingschoenen met een Goodyearrand. Door de leren herenschoenen af te wisselen zullen deze minder snel slijtage krijgen. Daarnaast is het leuk om je kledingkast aan te vullen met een of twee paar andere dressed schoenen, zoals een dubbele monnik, loafer of tassle. Mocht je meer trendy goede hoge leren schoenen willen hebben, kies dan schoenen met een Blake rand.

Advies in onze winkels

Twijfel je welke schoenen het beste bij jou passen? Of wil je graag advies over het de maat en/of pasvorm van bijvoorbeeld hoge leren heren schoenen? Kom dan langs in een van onze winkels. Wij hebben filialen door heel Nederland, zoals SHUZ By Theil schoenen Wassenaar, SHUZ by Vollaerts schoene Haarlem, SHUZ by Schmit schoenen Beverwijk en SHUZ by Schmit schoenen Alkmaar. Bekijk onze winkelpagina voor een SHUZ winkel bij jou in de buurt. 

Verzolen van schoenen

Na verloop kan tijd kan het voorkomen dat jouw schoenen onderhoud nodig hebben. Gaat het om schoenen van merken als Floris van Bommel, Greve, Giorgio en Magnanni, dan kan je gebruik maken van onze eigen schoenmaker. Al deze merken verkopen wij in onze winkels en zijn voorbeelden van kwaliteitsschoenen voor heren. Doordat wij zelf deze kwaliteitsmerken verkopen, kent onze eigen schoenmaker de maakwijzen erg goed, waardoor hij in staat is deze erg netjes te repareren. Je krijgt hiervan netjes een prijsopgave voor revisie als je met de schoenen naar de winkel komt. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen de toplaag van de zolen te laten repareren. Dat kan echter alleen als de zolen niet helemaal tot binnen doorgesleten zijn. Ons winkelpersoneel kan je uitstekend adviseren over de opties en of het effect van revisie in jouw voordeel zal zijn. Ook hierbij geldt dat de kosten voor de reparaties voor jouzelf zijn, maar de kosten voor inname, verzending en terugzenden zijn voor ons! 

Versleten hakjes voor dames

Dames, voor jullie geldt: met versleten hakjes en normale slijtage van de zool kunnen ook jullie bij onze schoenmaker terecht. Deze levert topkwaliteit en zal zorgen dat de hakjes weer perfect als nieuw teruggeplaatst worden. Neem je schoenen mee naar een van onze winkels en laat je adviseren over de mogelijkheden!

Meer informatie?

Bekijk voor meer informatie onze specifieke blog; wat te doen bij versleten schoenzolen?

2018-06-20 00:00:00 489 viewed