Zo voorkom jij geuren in jouw gympen en sportschoenen

Geplaatst in: Praktische tips
Door Lizzy
Meer van deze auteur

Zo voorkom jij geuren in jouw gympen en sportschoenen

Ook al heb jij eigenlijk nooit zweetvoeten of stinkvoeten, jij hebt vast wel eens een paar schoenen gehad waarbij jij toch moest toegeven dat ook jouw voeten in staat zijn tot een muffe geur. In dit blog geven wij jouw alle tips en tricks die jij nodig hebt om van die nare geurtjes af te komen!

Wij hebben er allemaal wel eens last van...

... zweetvoeten! Dat is best vervelend, want zweetvoeten kunnen namelijk stinkende schoenen veroorzaken. En stinkschoenen, dat wil natuurlijk niemand.

Maar vrees niet, in het geval van sneakers komt het meestal door de schoen en dan met name door het materiaal waarvan de sneakers gemaakt zijn. Dus, gelukkig, zijn niet altijd jouw voeten de schuldige van stinkschoenen. Het komt geregeld voor dat mensen stinkvoeten krijgen. Hierdoor krijg jij natuurlijk op den duur ook stinkende schoenen.

Het voorkomen van geuren

Schoenen die van plastic zijn gemaakt, een rubberen zool hebben of helemaal waterdicht zijn gemaakt, zorgen er vaker voor dat er vervelende geuren ontstaan. Dat komt omdat jouw voeten dan amper lucht krijgen en zweet niet de kans krijgt om snel op te drogen. Hierdoor hebben de bacteriën die in het zweet zitten (en die aan jouw voeten en sokken zitten) de ideale speelruimte om lekker te groeien. De bacteriën zorgen voor de nare geur wat resulteert in stinkende schoenen.

Dé oplossing tegen stinkende sneakers is dus om schoenen te dragen die van natuurlijk en luchtdoorlatend materiaal zijn gemaakt, waarbij het zweet goed wordt afgevoerd en jouw voeten lucht krijgen. Kies in dat geval voor leren sneakers, deze laten beter lucht door en zullen minder snel zweetvoeten veroorzaken. In de zomer is het ook een goed idee om vaker open schoenen te dragen. Dit type schoen zorgt ook minder snel voor zwetende voeten.

Sportschoenen en gympen zijn vaak voorzien van een rubberzool en zijn veelal gemaakt van synthetisch materiaal. Hierdoor krijg jij snel zweetvoeten in sneakers. Het is een beetje tegenstrijdig, want juist bij sportschoenen verwacht jij dat er rekening wordt gehouden met zweet. Bij de duurdere merken en betere schoenen is dat ook vaak het geval, maar helaas blijven er altijd schoenen waarbij materialen zoals synthetisch materiaal gebruikt zijn.

In dat geval zijn er een aantal dingen wat jij kan doen om stinkende sneakers te voorkomen. Hieronder bespreken wij de opties met jou.

1. Draag schoenen niet te lang achter elkaar

Één van de dingen die jij kan doen om stinkschoenen te voorkomen, is schoenen niet te lang achter elkaar te dragen. Behalve dat het voor jouw voeten en de rest van jouw lijf goed is om af te wisselen, is het ook goed voor jouw sneakers. Gooi dus na een lange werkdag of lange wandeling jouw schoenen even uit en geef zowel jouw sneakers als jouw voeten lucht.

2. Zet jouw SHUZ buiten staan

Als het niet regent, is het ('s nachts) buiten neerzetten van jouw schoenen ideaal om jouw SHUZ weer wat frisser te laten ruiken. Ook hier krijgen de gympen dan even de tijd om te luchten, waardoor jij minder snel last zal hebben van stinkende sneakers. Vergeet niet een eventueel inlegzooltje er uit te halen voordat jij de schoenen buiten zet.

3. Laat natte schoenen goed drogen

De kans is groot dat jij wel eens met jouw schoenen door de regen loopt. Dit is natuurlijk geen probleem en jouw schoenen moeten hier prima tegen kunnen. Alleen moet jij er daarna wel voor zorgen dat jouw SHUZ goed kunnen drogen. Niet bij de verwarming, want dat is niet goed voor de vorm en voor de bacteriën, maar met een goede prop keukenpapier en oude kranten erin een nacht of dag laten staan.

Natte schoenen gaan namelijk stinken en dat is wat wij willen voorkomen. Veeg voordat jij de schoenen laat drogen eerst de viezigheid en ergste nattigheid van de buitenkant af. Haal ook een eventueel inlegzooltje er uit.

4. Draag goede sokken

Geen sokken dragen in sneakers zorgt al snel voor zweetluchtjes in jouw sneakers. Sokken van wol of microvezel nemen vocht op en daardoor krijg jij minder snel last van zweetvoeten. Wissel bij erge zweetvoeten eventueel een paar keer per dag van sokken. Komen jouw dikke wollen sokken toch nog van pas buiten de deur!

5. Gebruik talkpoeder of voetdeodorant

Deze oplossing voor stinkschoenen is eigenlijk alleen nodig als de oorzaak van de geuren meer bij jouw voeten ligt dan bij de schoen zelf. Als jij dus ook last hebt van nare geuren in schoenen die van leer zijn gemaakt en bekend staan om dat ze goed 'ademen', dan kan het helpen om voor het aantrekken van jouw sokken even jouw voeten met voet deo in te spuiten of met talkpoeder in te smeren.

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

Wat te doen tégen hardnekkige geuren

Helaas zal er waarschijnlijk toch een moment komen waarop jouw SHUZ minder lekker gaan ruiken, ondanks alle tips. Gelukkig is er, naast het voorkomen van zweetschoenen, ook een oplossing voor de zweetlucht. Hieronder lees jij een aantal praktische tips wat te doen tegen stinkende schoenen.

1. Bevries jouw zweetschoenen

Een erg makkelijk uit te voeren trucje uit grootmoederstijd. Doe je stinkende gympen in de diepvries! Stop ze in een vrieszak en leg ze een nacht in de vriezer. Door de kou gaan de bacteriën dood die de vervelende geuren veroorzaken. Hierdoor zal de zweetlucht uit je schoenen verdwijnen. 

2. Leg na het dragen wasverzachterdoekjes in jouw schoenen

Wasverzachterdoekjes kunnen er voor zorgen dat jouw schoenen weer lekker gaan ruiken. Dit is een trucje wat jij waarschijnlijk vaker moet herhalen om de zweetlucht uit jouw schoenen te krijgen. Dus hiervoor heb jij op den duur een forse doos van die doekjes nodig. Prop ze op een bal en stop ze direct na het dragen in de schoen. De doekjes absorberen het achtergebleven vocht en geven een aangename geur af.

3. Leg citrusschillen in jouw schoen

De schillen van citroen, sinaasappel, grapefruit of limoen bevatten oliën die heerlijk ruiken. Leg de schillen in jouw stinkende gymschoenen en laat ze er een tijdje in liggen. De heerlijke geur kan in een nachtje lekker in jouw schoen trekken en zal er voor zorgen dat de zweet geur minder sterk is.

4. Druppel essentiële olie in jouw stinkende schoenen

Essentiële olie heeft een sterkte en aangename geur. Vooral lavendelolie of tea tree olie ruiken erg lekker. Beide zijn niet duur en werken ook nog eens ontsmettend. Besprenkel de binnenkant van jouw schoenen twee keer per week met een paar druppels. Hierdoor zal de vieze lucht verdwijnen.

Lees ook onze algemene tips over;

   1. Het onderhouden van je schoenen,

   2. Hoe jij jouw witte schoenen schoonhoudt,

   3. Wat jij moet doen bij versleten zolen,

   4. Hoe jij leren schoenen moet schoonmaken.

Advies van SHUZ

Kom jij er niet uit na alle tips, dan ben jij natuurlijk ook van harte welkom in één van onze winkels voor vrijblijvend advies. Ook kan jij hier verschillende soorten onderhoudsproducten halen. Shop jij liever online? Neem dan gerust een kijkje op onze website

2023-03-08 12:11:00 5298 viewed