Nubuck: zo maak jij het schoon

Geplaatst in: Onderhoud
Door Shanice
Meer van deze auteur

Hoewel het bij sommige schoenen mooi is om te zien dat ze vaak zijn gedragen, wil jij kwetsbare nubuck schoenen liever niet vies maken. En als ze dat eenmaal wel zijn geworden is jouw vraag natuurlijk: hoe kan ik mijn nubuck schoenen schoonmaken?

Wat is nubuck voor materiaal?

Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt. Nubuck en suède zijn vergelijkbaar, alleen is nubuck iets steviger. Suède en nubuck schoenen vergen onderhoud, net als een leren schoen, alleen is dit net wat anders. Het leer is opgeruwd met een speciale methode. Hierdoor kan vuil, water en stof makkelijk in de schoen trekken en zorgen voor grote vlekken. Wij schreven al eerder een blog hoe je suède schoenen schoon maakt. Omdat deze schoenen veel onderhoud nodig hebben vermijden sommige mensen liever dit materiaal. Echter is dit nergens voor nodig! Wij hebben namelijk een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet. In deze blog beantwoorden wij alle veel gestelde vragen voor nubuck onderhoud en het reinigen er van. 

Nubuck onderhoud

Allereerst is het belangrijk om jouw nubuck schoenen goed te onderhouden. Een goede verzorging van de schoenen is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit. Goed onderhouden schoenen gaan langer mee en het is makkelijker om vlekken weg te krijgen. Echt leer is een natuurlijke grondstof en is afhankelijk van zorg om de kwaliteit ervan te behouden. Een goed verzorgde schoen hoeft minder snel gereinigd of hersteld te worden. Vuil en vocht hebben namelijk weinig invloed op goed onderhouden schoenen!

Suède of nubuck onderhoud jij met een speciale spray. Zorg dus dat jij altijd een goede spray in huis hebt en spuit jouw schoenen om de twee weken in met een water en vuilafstotende spray zonder wax. Let goed op dat de spray die jij gebruikt voor jouw nubuck schoenen geen wax bevat. Sprays met wax kunnen er namelijk voor zorgen dat er vlekken ontstaan in suède of nubuck materialen. Lees voor het optimale effect goed de instructies op de spuitbus. Het regelmatig sprayen van de schoenen zorgt er voor dat vuil en stof minder makkelijk vlekken kunnen veroorzaken en de schoen een mooie en verzorgde uitstraling krijgt. Laat de schoenen goed opdrogen voordat jij ze weer aantrekt. Hierdoor kun jij zo lang mogelijk genieten van mooie schone schoenen.

 

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief! 

 

Nubuck schoenen schoonmaken, zo doe jij dat!

Hoe goed jij ook jouw nubuck schoenen onderhoud, helaas zal er waarschijnlijk een moment komen dat water en vuil voor vlekken zorgen. Dan komt ook de vraag, hoe kun jij het beste vlekken verwijderen van nubuck schoenen? Wij hebben een aantal tips speciaal voor jou!

Let op, begin altijd met droge schoenen. Het is aan te raden om water te vermijden bij nubuck, deze leersoort heeft namelijk open poriën en is erg vatbaar voor vocht, vet en vuil. Regelmatig (elke twee weken) jouw schoenen impregneren met een spray, zodat de poriën sluiten, scheelt jou een hoop gedoe. Het is dus belangrijk om de schoenen eerst goed te laten drogen. Wil jij de schoenen zo snel mogelijk laten drogen? Zet ze dan vooral niet bij de verwarming! Deze hitte zorgt ervoor dat de schoenen hard worden en het nubuck zal dan ook beschadigen. Zijn de schoenen droog? Dan kan jij beginnen met reinigen.

      1. Veeg jouw nubuck schoenen af met een droge nubuckdoek. Deze doek verwijderd al het vuil van de schoen en hiermee kan jij eenvoudig nubuck leer poetsen. Veeg regelmatig zacht met de doek met cirkelvormige bewegingen om alle kanten schoon te maken. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt. Zit er veel vuil op de schoen? Dan mag jij deze ook afnemen met een licht vochtige doek. Pas op met te veel water, want dit zal de schoen beschadigen. Dus gebruik absoluut geen hele natte doek voor het poetsen van nubuck. 
      2. Borstel het oppervlak met een nubuck box. Werkt de doek nog niet voldoende? Dan kun jij de schoenen ook borstelen met een nubuck box. Maak cirkelvormige bewegingen en zorg dat jij niet meer dan een paar seconden aan een gebied besteedt, omdat dit het nubuck kan beschadigen. De suède nubuck box is voor droge reiniging van suède en nubuck. Het materiaal is een beetje flexibel en heeft het effect van een witte gum, waarmee jij de haartjes van de suède weer een beetje overeind kunt wrijven. De box zorgt er ook voor dat de haartjes weer keurig op zijn plek komen te staan. Probeer alleen niet te hard te wrijven over het materiaal. Zo blijft de schoen nog langer mooi!
      3. Veeg jouw nubuck schoen routinematig schoon en breng een beschermingsmiddel aan. Stap 1 en 2 zorgen ervoor dat jouw schoenen goed onderhouden blijven. Regelmatig afvegen met een nubuckdoek voorkomt dat jij een beroep hoeft te doen op lederen ontvetter en leerreiniger. Breng minstens elke 2 weken een spraybeschermingsmiddel aan. Verstuif de spray en laat de nubuck goed drogen voordat jij de schoen draagt.

Onderhoud je nubuck schoenen en wissel ze af

Er zijn nog een aantal andere tips waardoor jij zo lang mogelijk van je schoenen kunt genieten. Berg bijvoorbeeld nooit vuile schoenen op. Poets ze altijd eerst schoon en verwijder al het vuil en stof. Gebruik hiervoor een licht vochtige doek. Vervolgens hebben de schoenen onderhoud nodig. Onderhoud ze met de eerdergenoemde nubuck spray. Gebruik deze onderhoudsspray alleen op droge schoenen. Zit er modder op de schoen en wil jij dit weg krijgen? Wrijf natte modder er niet in, maar laat dit eerst opdrogen. Anders maak jij de vlek erger en lastig te behandelen. Zodra de modder is opgedroogd kan jij dit zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik ook nooit schoensmeer of ander vet voor nubuck en suède onderhoud. Gevet leer is alleen goed voor gladde leren schoenen.  

Daarnaast is het aan te raden om jouw suède en nubuck schoenen regelmatig te wisselen met dragen, zo geef jij de schoenen weer even wat rust en krijgen ze de tijd om het transpiratievocht kwijt te raken.

Advies voor het onderhoud nodig?

Twijfel jij of jij het onderhoudsproduct kan gebruiken, neem dan contact op met onze klantenservice. Jij mag natuurlijk ook jouw schoenen meenemen naar één van onze filialen. Onze medewerkers kunnen jou vertellen hoe jij jouw nubuck schoenen het best kan onderhouden. De benodigde onderhoudsproducten kan jij ook in onze winkels verkrijgen. Onze vestigingen zijn over het hele land verspreid, daarom is een SHUZ vestiging altijd in de buurt. Bekijk hier de adressen, openingstijden en telefoonnummers van onze winkels.

Lees ook onze algemene onderhoudstips over;

   1. Suede schoenen schoonmaken  

   2. Wat jij moet doen bij versleten zolen;

   3. Hoe jij leren schoenen moet schoonmaken.

Hoewel het bij sommige schoenen mooi is om te zien dat ze vaak zijn gedragen, wil jij kwetsbare nubuck schoenen liever niet vies maken. En als ze dat eenmaal wel zijn geworden is jouw vraag natuurlijk: hoe kan ik mijn nubuck schoenen schoonmaken?

Wat is nubuck voor materiaal?

Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt. Nubuck en suède zijn vergelijkbaar, alleen is nubuck iets steviger. Suède en nubuck schoenen vergen onderhoud, net als een leren schoen, alleen is dit net wat anders. Het leer is opgeruwd met een speciale methode. Hierdoor kan vuil, water en stof makkelijk in de schoen trekken en zorgen voor grote vlekken. Wij schreven al eerder een blog hoe je suède schoenen schoon maakt. Omdat deze schoenen veel onderhoud nodig hebben vermijden sommige mensen liever dit materiaal. Echter is dit nergens voor nodig! Wij hebben namelijk een aantal handige tips voor jou op een rijtje gezet. In deze blog beantwoorden wij alle veel gestelde vragen voor nubuck onderhoud en het reinigen er van. 

2021-11-25 14:56:00 19194 viewed