Topfavoriet onder de liefhebbers: Floris van Bommel

Geplaatst in: Brands
Door Laura
Meer van deze auteur

Floris van Bommel, schoenmakers sinds 1734. Het merk Van Bommel staat voor kwaliteit. Mede door de hoogwaardige schoenen bestaat dit schoenenmerk al meer dan 250 jaar. Hiermee kon het wel eens het oudste schoenenmerk van Nederland zijn! Met een Van Bommel schoen ben jij verzekerd van kwaliteit. Het schoenenmerk is ook bij koninklijke beschikking Hofleverancier. Dit onderstreept wederom de kwaliteit van de schoenen. Al sinds 1950 verkopen wij bij SHUZ Van Bommel schoenen.

Geschiedenis Floris van Bommel

Doordat het familiebedrijf al meer dan 250 jaar bestaat, kent Floris van Bommel een rijke geschiedenis. Door de geschiedenis van dit schoenenbedrijf te lezen wordt één ding heel duidelijk: Floris van Bommel staat voor kwaliteit. Wil jij meer weten over bekende Nederlandse schoenenmerken? Lees dan dit blog!

Het begin

In 1734 startte de familie Van Bommel in Breda met de productie van handgemaakte kwaliteitsschoenen. Toen stonden zij al bekend als meesterschoenmakers. Over een periode van meer dan 100 jaar werd het bedrijf uitgebreid tot een familiebedrijf anno-nu. Vanaf 1853 staat Johannes F. van Bommel te boek als laarzenmaker. Hij had enkele mensen in dienst en werkte samen met een aantal thuisschoenmakers.

Rond 1880 groeide het bedrijf hard. Dit kwam onder andere door de Frans-Duitse oorlog. Hierdoor ontstond er een grote vraag naar militair schoeisel. Het bedrijf ontwikkelde zich van ambachtelijk familie bedrijf tot hoogwaardige gemechaniseerde schoenenfabriek. Toch waren de laatste jaren van de negentiende eeuw moeilijk. Mede dankzij het einde van de oorlog en het begin van de mechanisatie.

Van Bommel familie

Mechanisatie

Gelukkig wist Van Bommel zich goed staande te houden en begin 1900 werden dan ook de eerste machines gehuurd. Hierdoor kwam er een eind aan de periode van 'fijn gegarandeerd handwerk'. Helaas kwam door de mechanisatiegolf de Nederlandse schoenenindustrie in de problemen. Er ontstond overproductie en de prijzen daalden. In 1912 kwam naar buiten dat ook familiebedrijf Van Bommel het zwaar had. Om het hoofd boven water te houden werd er een Vennootschap onder Firma opgericht. De familie wist zich op deze manier door de moeilijke tijden heen te werken.

Oorlogsjaren

Toen brak de Eerste Wereldoorlog uit. Tijdens de oorlog werden schoenfabrikanten verplicht om regeringsschoenen te maken. Toch wist het bedrijf zich na de oorlog goed te hervatten en het personeelbestand nam toe. In 1925 werd de werkvloer zelfs verdubbeld. In 1930 was het bedrijf uitgegroeid tot circa 60 medewerkers.

Helaas stortte de vraag naar schoenen in en verkeerde het bedrijf wederom in zwaar weer. Uit een verslag in die periode is de volgende passage kernachtig: “Dit zijn zware jaren, wat moeten we doen? Een goedkoper artikel gaan produceren en daarmede de met zoveel moeite verworven naam in de steek laten? Al het werk in het verleden zal hierdoor tevergeefs zijn”. De directie besloot: “We gaan door met het fabriceren van het bekende kwaliteitsproduct. De goede naam moet tot elke prijs behouden blijven.” Dit bleek de slogan die het bedrijf door kritieke tijden sleeptte.

Van Bommel fabriek

Ook de koninklijke familie herkende de kwaliteit schoenen van Van Bommel. Prinses Juliana droeg dan ook bij haar verloving met Prins Bernhard schoenen van Van Bommel.

De problemen keerden helaas weer terug toen de 2e Wereldoorlog uitbrak. Al in 1940 gaan de schoenen 'op de bon'. De productie lag dan ook enige jaren stil. Gelukkig gingen de schoenen in 1946 'van de bon' en werden vooroorlogse productie niveaus weer bereikt.

De grote brand

Het gaat Van Bommel voor de wind. De fabriek draaide goed en de toekomst was veelbelovend. Bijna te goed. Want in 1951 brandde de gehele fabriek af. Het familie bedrijf leek ten onder te gaan, maar al snel kwam de directie met de veerkracht die zij door de jaren heen ten toon heeft gespreid tot de conclusie, dat zij in feite “alleen” de gebouwen, machines en voorraden verloren had. Het vakmanschap van het personeel was immers behouden.

In 1952 werd de fabriek heropgebouwd. De productie was nog nauwelijks hervat of het bedrijf kreeg het predicaat Hofleverancier. Dit predicaat bekroond het eeuwenlange vakmanschap.

Een begrip

Ook in de jaren 60 en 70 groeide Van Bommel gestaag door. Toch hadden de Nederlandse schoenfabrieken het moeilijk. De productie verminderde en fabrieken sloten. Ook dit keer hielp de kwaliteit van de schoenen de familie door de zware tijden heen. Eind jaren 80 steeg de vraag naar van Bommel schoenen zelfs zo erg dat er levertijden van negen maanden ontstonden. In 1988 werd het bedrijf zelfs voor de tweede keer uitgeroepen tot Hofleverancier.

In deze periode bouwde het bedrijf ook door een vooruitstrevend sociaal- en arbeidsvoorwaardenbeleid een uitstekende naam op. Het was namelijk de eerste schoenenfabriek waar niet meer op zaterdagen werd gewerkt.

Vakmanschap

Floris van Bommel denkt niet alleen na over de stijl van de schoenen, maar ook over de maakwijze. De maakwijze is de combinatie van stiksels rondom de zool met het soort materiaal dat wordt gebruikt om de schoen te maken. Zo is er keuze uit rubberen zolen, die wat meer grip hebben, of leren zolen, die stijlvoller zijn.

Een Floris van Bommel-schoen ondergaat tijdens het productieproces gemiddeld 280 specialistische handelingen, waarvoor acht weken productietijd wordt gerekend. Hoogwaardige materialen zoals een leren binnenzool, kalfslederen voering, volnerf kalfsoverleer, pekdraad en kuipgelooid zoolleer garanderen de kwaliteit. De collecties van Floris van Bommel bevat schoenen gemaakt volgens o.a. de Moccassin-maakwijze, de GoodYear- maakwijze, de Blake-maakwijze, de Sachetto-maakwijze en de Ago-maakwijze.

Van bommel productie

Een verschil

Schoenfabriek Floris van Bommel voert twee merken: Van Bommel en Floris van Bommel. Het traditionele ‘Van Bommel’ heeft een breed scala aan klassiek vormgegeven luxe schoenen. 'Floris van Bommel' zijn wat meer modieuze en sportieve schoenen.

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief! 

Van Bommel

Van Bommel staat al eeuwenlang bekend om mooie hoogwaardige leren schoenen. De Van Bommel herenschoenen zijn altijd netjes, degelijk en modern. Gemaakt van de beste materialen en met de beste technieken. De schoenen zitten als gegoten. De schoenenfabrikant ontwerpt veelal klassieke schoenen waar menig persoon er wel meerdere van in huis wil hebben. Onder andere instappers, boots, gespschoenen en veterschoenen zijn onderdeel van onze Van Bommel collectie.

De schoenen worden veelal gemaakt van suède, leer of kalfsleer. Ook zijn vooral de klassieke kleuren terug te vinden bij Van Bommel. Het zijn dan ook hele draagbare klassieke nette schoenen.

Floris van Bommel

'Floris van Bommel' is het merk van een van de negende generatie Van Bommel-broers. Onder het merk ‘Floris van Bommel’ wordt een hoogwaardige collectie modieuze en sportieve schoenen aangeboden. Om de moderne uitstraling te benadrukken, werd het merk vernoemd naar zoon Floris.

Floris van Bommel zelf is de creative director van het bekende familiebedrijf en is medeverantwoordelijk voor de uitstraling en designs van de schoenen, sokken en riemen van het merk. Floris van Bommel heeft inmiddels herenschoenen én damesschoenen in de collectie, allemaal voor de stijlvolle en hippe young professional.

De ziel die Floris in elk schoenmodel blaast zorgt regelmatig voor de nodige verwarring op de werkvloer. Labelproducenten en zoolproducenten die weigeren een label of zool te maken. Dit omdat ze denken in de maling genomen te worden met teksten. ‘FvB. Since 1734, and still got no clue’ of ‘Floris van Bommel Foodwear’, zijn namelijk geen uitzondering.

floris van bommel

Van Bommels zijn must-haves

Ook al is Van Bommel een van de oudste schoenenmerken van ons land, de collecties zijn nog altijd afgestemd op de wensen en behoeften van nu. De schoenen staan bekend om de aparte en opvallende details. Natuurlijk zijn de klassiek modellen tot op de dag van vandaag nog steeds terug te vinden in de verschillende collecties. Maar tegenwoordig komt het schoenenmerk ook met diverse hippe vrijetijdsschoenen.

Zo heeft Floris van Bommel ook diverse trendy sneakers. De sneakers zijn net zo opvallend als de veterschoenen. Daarnaast hebben de gympen ook weer de typische kenmerken van Floris van Bommel. Ze hebben een goede loopzool van rubber, vaak met zaagtandstructuur voor extra grip en kennen allemaal wel een opvallend element. Een contrasterende kleur of een constrasterend materiaal maakt de sneakers een echte eyecatcher.

Doordat Van Bommel zowel nette en klassieke, als trendy en casual schoenen maakt, is er voor iedereen altijd wel een passende Van Bommel schoen te vinden. Daarom zeggen wij bij SHUZ al jaren, Van Bommels zijn échte must-haves.

2022-01-07 11:00:00 4223 viewed