Hoe onderhoud ik mijn schoenen?

Swipe to the left
Hoe onderhoud ik mijn schoenen?
Door Menno 7 years ago

Voor ieder type, materiaal en voor iedere kleur heeft SHUZ precies de juiste crème of spray?

De Nano pro Spuitbus en de Uggs verzorgingsset vind je in de webshop, voor alle overige onderhoudsmaterialen verwijzen we je naar onze winkels. Onze medewerkers kunnen je precies vertellen hoe je je schoenen het beste kunt onderhouden en met welke verzorgingsmiddelen. Tevens vind je hier een filmpje met stap voor stap een duidelijke uitleg over de verzorging van je leren schoenen.

Onderhoud leren schoenen

Tips voor onderhoud van schoenen

Dit zijn de beste tips om je schoenen zo lang mogelijk in topconditie te houden:

  • Schoenen nemen transpiratievocht op. Wij adviseren daarom om je schoenen om de 2 à 3 dagen te wisselen zodat ze kunnen ademen en luchten. Voeten verliezen gemiddeld een borrelglaasje vocht per dag, je schoenen hebben minstens een dag nodig dit te verwerken. Doe je dit niet dan kan de schoen gaan stinken (i.v.m. bacteriën!) en wit uitslaan, ook zal de schoen aan de binnenkant hard worden en sneller slijten! Zet je schoenen te luchten in een goed geventileerde ruimte. In de winter niet te dicht bij de verwarming of kachel, het leer droogt te snel en wordt hier hard en breekbaar van. Terwijl het leer soepel moet blijven. Zijn je schoenen nat geweest? Vul je schoenen dan met droge kranten en zet ze te drogen. De kranten absorberen het vocht.
  • Gebruik schoenspanners, dan blijven schoenen veel beter in model. Plaats direct na het dragen, een schoenspanner in de schoen, dan zijn de schoenen nog warm en vorm baar. De schoenspanner voorkomt lelijke plooien. Een houten schoenspanner neemt optimaal vocht op en zorgt voor droge voeten. Voor laarzen raden wij je laarzenspanners aan.
  • Gebruik een schoenlepel en open de sluiting zover mogelijk, hiermee voorkom je dat de hielen slap en ingetrapt worden.
  • Pas op met het willekeurig gebruiken van onderhoudsproducten, bepaalde spuitbussen hebben een actieve reinigende werking of bevatten oplosmiddelen waardoor bijvoorbeeld de finish of een metallic laag op kan lossen, stretch materiaal kan gaan lubberen en vlekken veroorzaken. Heb je twijfels? Vraag het dan aan onze klantenservice!
  • Behandel schoenen minstens één keer per maand met een beschermend product, bij mooi droog weer is dat ruim voldoende, bij veel regen en/of sneeuw adviseren wij het vaker te doen. Bij het gebruik van spuitbussen moet de spuitbus altijd op c.a. 35 cm afstand van de schoen gehouden worden in verband met drijfgassen. Breng de onderhoudsproducten aan als de schoenen droog zijn. Zorg ervoor dat je de schoenen eerst reinigt voordat je gaat beginnen met poetsen. Hiervoor gebruik je een doekje, indien nodig met een beetje lauw water. Voor ruw leer en suède gebruikt u een rubberen borsteltje. Kijk goed naar de kleur van de schoen en zoek de juiste kleur uit. Verzorgingsmiddelen (met of zonder kleur) kun je het beste in ronde en gelijkmatige bewegingen opbrengen met bijbehorend sponsje. Zorg dat je het in dunne laagjes opsmeert en wrijf niet te hard over het leer. Laat het een kwartiertje intrekken, poets het vervolgens met een schone doek of een zachte borstel op.

Schoenverzorging

Niet elk materiaal is hetzelfde, het is dan ook van belang om niet elk materiaal hetzelfde te behandelen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste materialen en hoe hiermee om te gaan. Mocht je twijfelen over het behandelen van je schoenen raden wij je aan bij een van onze filialen of een schoenmaker langs te gaan. Hier krijg je altijd het beste advies over de verzorging van je schoenen.

Materiaal Hoe onderhoud ik deze schoen?
Gladleer Collonil Wax Leather spray, bevat bijenwas dat het leer verzorgt en beschermt. Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Lakleer Collonil Lack spray, dat geeft glans en maakt anti-statisch. Beschermt bij temperatuurwisseling. Bij regelmatig gebruik zal dit scheurtjes in de lak voorkomen! Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Reptielleer Collonil Nano pro spray, een high-tech impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Suède Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kun je weer opruwen met een suèdeborstel.
Nubuck Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kun je weer opruwen met een suèdeborstel.
Metallic Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Sheepskin Uggs Voor de Uggs gebruik je de speciale verzorgingsset van Ugg. Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kun je weer opruwen met een suèdeborstel.
Textiel Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.