De kwaliteit van schoenen herken je aan de maakwijze

Swipe to the left
De kwaliteit van schoenen herken je aan de maakwijze
Door Suzanne 1 year ago

Er zijn schoenenzaken waar je een paar nette veterschoenen kunt kopen voor 79 euro. Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen zo’n paar en schoenen van 180 euro? Naast dat elementen zoals kwaliteit van het leer, productiewijze en land van constructie allemaal factoren zijn, is maakwijze de grootste onderscheidende factor.

Kwaliteit van het leer

Is het je wel eens opgevallen dat lederen schoenen van 79 euro – als het al leer is – er allemaal identiek uitzien? Leer kan je verdelen in drie lagen. De toplaag, tussenlaag en onderlaag. De toplaag heeft de beste kwaliteit. Dit komt doordat de toplaag een hele dichte vezelstructuur heeft en daardoor beter bestand is tegen -  onder andere – scheuren.  Net zoals onze huid is de huid (toplaag) van een dier nooit egaal en/of identiek aan die van een ander. De paren van kwalitatief goed lederen schoenen zijn dus niet allemaal gelijk, je ziet aan elk paar dat het leer heeft geleefd.

Maakwijzen van de schoen

De grootste factor in hoeveel een paar kost en hoe lang de schoenen mee zullen gaan hangt af van de maakwijze. Met maakwijze bedoelen we de methode waarmee de zool aan de bovenkant van de schoen wordt bevestigd. Er zijn ruwweg drie belangrijke maakwijzen. Alle drie hebben hun sterke en zwakke punten en geen enkele optie is objectief superieur aan de andere.

Ago maakwijze

Bij de Ago maakwijze (Ago is Grieks voor “aan te trekken” of “vastmaken”) wordt het bovenleer op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm vastgezet aan de binnenzool.

 

Sterke punten

Het is een goedkope en snelle manier om de zool van een schoen te bevestigen, waardoor de totaalprijs van de schoenen lager wordt gehouden. Het is ook een superieure bevestigingsmethode voor rubberachtige zolen die worden gebruikt in vrijetijdsschoenen zoals sneakers en chukka’s.

Zwakke punten

De maakwijze beïnvloedt de duurzaamheid van de verbinding tussen de bovenkant en de zool. Wanneer de zool is beschadigd is het tijd om de schoenen te vervangen in plaats van te repareren.

Goodyear maakwijze

De Goodyear maakwijze komt voor bij de meest exclusieve herenschoenen.  Het bovenleer wordt om de leest geslagen. Met een horizontale stiksel van binnenuit wordt het bovenleer bevestigd aan de zoolrand en aan de brug. De ruimte die hierdoor is ontstaan wordt opgevuld met een kurklaag, die zich  naar de vorm van je voet vormt. De loopzool wordt hierbij met een verticale stiksel, door de zoolrand heen, bevestigd aan de loopzool. 

Goodyear maakwijze - Van Bommel

Sterke punten

Het stiksel op twee niveaus maakt het ongelooflijk eenvoudig om een Goodyear schoen te verzolen. Omdat de rand fungeert als een buffer tussen de binnenzool en de buitenzool, kan het verwijderen van de oude zool en het bevestigen van een nieuwe machinaal of met de hand en zonder een specifieke machine worden uitgevoerd. De extra lagen maken de schoen meer waterbestendig en ondersteunend.

Zwakke punten

De prijs. Maar dat weegt weer op tegen de lange levensduur van de zool en de kwaliteit van de schoen! De extra lagen die overigens voor meer structuur zorgen, gaan ten koste van de flexibiliteit.

Blake maakwijze

De Blake maakwijze is de meest voorkomende.  Het bovenleer wordt hierbij op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm bevestigd aan de binnenzool. De binnenzool, schacht en loopzool worden met een verticale steek nog eens doorgestikt.

Blake maakwijze - Van Bommel

Sterke punten

Omdat het een eenvoudigere constructie is dan een Goodyearrand, is het ook minder duur. Het is een proces dat het mogelijk maakt om te verzolen zodra de buitenzool versleten of beschadigd is. Blake-striemen zijn ook superieur bij het zoeken naar een close-cut zool. Omdat er geen buitensteken zijn, kan het lichaam van de buitenzool extreem dicht bij het bovendeel worden gesneden. Tenslotte, omdat het minder lagen heeft dan een Goodyearrand, is een Blake-welted zool flexibeler.

Zwakke punten

Terwijl een Blake kan worden opgelost, heeft het een specifieke Blake-machine nodig om dit te doen - waardoor het veel moeilijker en (soms) duurder is dan met een Goodyear-rand. Hoewel minder lagen de zool voor flexibel maken, maken ze het ook minder waterbestendig. Water kan door de zool opwellen en sneller en gemakkelijker gaan poolen.

Welke maakwijze is het best voor mij?

Geen enkele methode is objectief superieur aan andere en ze dienen allemaal verschillende doelen. De meeste mannen kunnen het beste worden bediend door een of twee paar klassieke, tijdloze kledingschoenen met een Goodyearrand te hebben. Samen met die twee paren kan je als man jouw kledingkast aanvullen met een of twee paar andere dressed schoenen zoals een dubbele monnik, loafer of tassle. Kies een Blake rand als je de schoen als een meer trendy item adopteert.

Hoewel de bovenstaande lijst een aanbeveling is, is deze absoluut niet definitief. Elke man moet inventariseren wat zijn behoeften zijn en dienovereenkomstig plannen.

Verzolen van schoenen

Na verloop kan tijd kan het voorkomen dat jouw schoenen onderhoud nodig hebben.  Gaat het om schoenen van merken als Floris van Bommel, Greve, Giorgio en Magnanni, dan kan je gebruik maken van onze eigen schoenmaker. Je krijgt hiervan netjes een prijsopgave voor revisie als je met de schoenen naar de winkel komt. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen de toplaag van de zolen te laten repareren. Dat kan echter alleen als de zolen niet helemaal tot binnen doorgesleten zijn. Ons winkelpersoneel kan je uitstekend adviseren over de opties en of het effect van revisie in jouw voordeel zal zijn. Ook hierbij geldt dat de kosten voor de reparaties voor jouzelf zijn, maar de kosten voor inname, verzending en terugzenden zijn voor ons! 

Versleten hakjes voor dames

Dames, voor jullie geldt: met versleten hakjes en normale slijtage van de zool kunnen ook jullie bij onze schoenmaker terecht. Deze levert topkwaliteit en zal zorgen dat de hakjes weer perfect als nieuw teruggeplaatst worden. Neem je schoenen mee naar een van onze winkels en laat je adviseren over de mogelijkheden!

Meer informatie?

Bekijk voor meer informatie onze specifieke blog; wat te doen bij versleten schoenzolen?

#tips, #shuz, #shop Geplaatst in: Praktische tips