De kwaliteit van schoenen herken jij aan de maakwijze

Geplaatst in: Praktische tips
Door Shanice
Meer van deze auteur

Het verschil en de kwaliteit van verschillende goedkope en dure schoenen zit hem in de maakwijze. Verschillende factoren zijn o.a. het leer, productiewijze en land van constructie. In dit blog vertellen wij jou over de drie belangrijkste maakwijzes en wat hun sterkte en zwakke punten zijn.

Maakwijze van de schoen

Naast de kwaliteit van het leer is ook de maakwijze van goede schoenen anders vergeleken met goedkopere schoenmerken. De grootste factor in hoeveel een paar kost en hoe lang de schoenen mee zullen gaan hangt af van de maakwijze. Met maakwijze bedoelen wij de methode waarmee de zool aan de bovenkant van de schoen wordt bevestigd. Er zijn ruwweg drie belangrijke en verschillende maakwijzen voor leren schoenen. Alle drie hebben hun sterke en zwakke punten en geen enkele optie is objectief superieur aan de andere.

Ago maakwijze

De eerste maakwijze is de Ago manier. Bij de Ago maakwijze (Ago is Grieks voor “aan te trekken” of “vastmaken”) wordt het bovenleer op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm vastgezet aan de binnenzool.

ago

Ago maakwijze - Floris van Bommel

Sterke punten

Het is een goedkope en snelle manier om de zool van een schoen te bevestigen, waardoor de totaalprijs van de schoenen lager wordt gehouden. Het is ook een uitstekende bevestigingsmethode voor rubberachtige zolen die worden gebruikt in vrijetijdsschoenen zoals sneakers en chukka’s. Daarnaast wordt de manier vaak gebruikt bij goedkope herenschoenen of goedkope damesschoenen.

Zwakke punten

Helaas heeft deze goedkopere manier van produceren invloed op de kwaliteit van de schoenen. De maakwijze beïnvloedt de duurzaamheid van de verbinding tussen de bovenkant en de zool. Wanneer de zool is beschadigd, is het tijd om de schoenen te vervangen in plaats van te repareren. Bij goede kwaliteit schoenen is het mogelijk om de schoenzool te laten vervangen of te repareren. Helaas is dit niet mogelijk met schoenen welke met de Ago maakwijze zijn geproduceerd.

Goodyear maakwijze

De Goodyear maakwijze komt voor bij de meest exclusieve schoenen van topmerken. Het bovenleer wordt om de leest geslagen en met een horizontaal stiksel van binnenuit wordt het bovenleer bevestigd aan de zoolrand en aan de brug. De ruimte die hierdoor is ontstaan wordt opgevuld met een kurk laag, die zich naar de vorm van jouw voet vormt. De loopzool wordt hierbij met een verticale stiksel, door de zoolrand heen, bevestigd aan de loopzool. 

goodyear

Goodyear maakwijze - Floris van Bommel

Sterke punten

Doordat het stiksel op twee niveaus is gemaakt, is het ongelooflijk eenvoudig om een Goodyear schoen te verzolen. Omdat de rand dient als een buffer tussen de binnenzool en de buitenzool, kan het verwijderen van de oude zool en het bevestigen van een nieuwe machinaal of met de hand gedaan worden. Dit kan zonder een specifieke machine worden uitgevoerd. De extra lagen maken de schoen meer waterbestendig en ondersteunend. Doordat deze manier van produceren zorgt voor kwalitatief goede schoenen, wordt dit gebruikt door de topmerken.

Zwakke punten

Helaas heeft deze manier van produceren invloed op de prijs van deze goede leren schoenen, maar dat weegt weer op tegen de lange levensduur van de zool en de kwaliteit van de schoen! De extra lagen die overigens voor meer structuur zorgen, gaan ten koste van de flexibiliteit.

 

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

 

Blake maakwijze

De Blake maakwijze is de meest voorkomende maakwijze voor nette schoenen. Het bovenleer wordt hierbij op de leest geslagen en met lijm bevestigd aan de binnenzool. Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk toegevoegd om de voet optimaal te ondersteunen. De loopzool wordt met lijm bevestigd aan de binnenzool. De binnenzool, schacht en loopzool worden met een verticale steek nog eens doorgestikt.

blake

Blake maakwijze - Floris van Bommel

Sterke punten

Omdat het een eenvoudigere constructie is dan een Goodyear rand, is het ook minder duur. Het is een proces dat het mogelijk maakt om te verzolen zodra de buitenzool versleten of beschadigd is. Omdat er geen buitensteken zijn, kan het lichaam van de buitenzool extreem dicht bij het bovendeel worden gesneden. Tenslotte, omdat het minder lagen heeft dan een Goodyear rand, is een Blake-welted zool flexibeler.

Zwakke punten

Terwijl een Blake zool kan worden hersteld, heeft het een specifieke Blake-machine nodig om dit te doen - waardoor het veel moeilijker en (soms) duurder is dan met een Goodyear-rand. Hoewel minder lagen de zool flexibel maken, maken zij het ook minder waterbestendig. Water kan door de zool opwellen en sneller en gemakkelijker gaan poolen.

Advies in onze winkels

Twijfel jij welke schoenen het beste bij jou passen, wil jij graag advies over de maat en/of pasvorm van bijvoorbeeld verschillende schoenen of wil jij meer informatie over de maakwijzes? Kom dan langs in één van onze winkels. Shop jij liever online? Neem dam gerust een kijkje op onze website.

 

Bekijk ook onderstaande blogs voor meer informatie als het gaat om het verzorgen van jouw schoenen:

1. Zijn mijn schoenen versleten,

2. Hoe bescherm ik en hou ik mijn schoenen schoon,

3. Hoe desinfecteer ik mijn schoenen van binnen en buiten? 

2022-01-28 07:42:00 7222 viewed