Hoe onderhoud ik mijn schoenen?

Geplaatst in: Onderhoud
Door Laura
Meer van deze auteur
Nieuwe schoenen kopen is natuurlijk super leuk, maar het is van groot belang dat jij jouw nieuwe schoenen goed onderhoudt. Door jouw nieuwe schoenen op de juiste manier te onderhouden zorg jij ervoor dat ze langer mee gaan. Toch vinden veel mensen het lastig om op de juiste manier nieuwe schoenen te verzorgen. Het kiezen van de juiste onderhoudsmethode kan inderdaad een lastige opgave zijn. Wij willen natuurlijk dat jij zo lang mogelijk kunt genieten van jouw nieuwe schoenen en daarom helpen wij jouw een handje! Wij geven jou een aantal tips om jouw nieuwe schoenen goed te verzorgen.

Waarom schoenen onderhouden?

Heb jij nieuwe schoenen gekocht waar jij helemaal weg van bent? Dan wil jij hier waarschijnlijk zo lang mogelijk mee doen. Goede verzorging is hiervoor erg belangrijk. Verzorgde schoenen behouden langer hun kwaliteit, maar een goede poetsbeurt laat ook oude schoenen weer helemaal opleven. Voor het behoud van jouw schoenen is het cruciaal om nieuwe schoenen vanaf het eerste moment te onderhouden. Begin daarom direct vanaf het moment van aanschaf met het verzorgen van jouw schoenen.

Schoenonderhoud producten

Bij SHUZ vindt jij de mooiste damesschoenen en herenschoenen van topmerken. Deze schoenen verdienen uitstekende verzorging. Bekijk daarom onze onderhoudsproducten online of kom langs in één van onze SHUZ winkels. Onze medewerkers kunnen jou precies vertellen hoe jij jouw schoenen het beste kunt onderhouden. Weet jij al precies wat jij wil? Online vindt jij veel verschillende onderhoudsproducten. Zo vindt jij veel verzorgingsproducten van het merk Collonil. Met de Collonil Nanopro spray zien jouw schoenen er altijd stralend uit, maar dit is niet de enige spray die de schoenen schoon houdt. Voor alle materialen heeft Collonil een spray, wax of mousse. Mocht jij er niet uitkomen met de producten van Collonil, dan heeft Magnanni ook veel verschillende onderhoudsproducten. Voor een goedwerkende schoensmeer ben jij bij Magnanni aan het goede adres.

Tips voor het onderhouden van jouw schoenen

Ieder materiaal vraagt om een andere onderhoudsmethode. Wij geven jou een aantal basis tips voor het verzorgen van schoenen. Dit zijn de beste tips om jouw schoenen zo lang mogelijk in topconditie te houden:

  • Schoenen nemen transpiratievocht op. Wij adviseren jou daarom om jouw schoenen om de twee à drie dagen te wisselen, zodat ze kunnen ademen en luchten. Voeten verliezen gemiddeld een borrelglaasje vocht per dag, jouw schoenen hebben minstens één dag nodig dit te verwerken. Doe jij dit niet dan kan de schoen gaan stinken (i.v.m. bacteriën) en wit uitslaan. Ook zal de schoen aan de binnenkant hard worden en sneller slijten! Het is dus belangrijk dat jij jouw schoenen genoeg laat luchten in een goed geventileerde ruimte.
  • Laat jouw schoenen niet te dicht bij de verwarming of kachel staan, het leer droogt dan namelijk te snel en zo wordt het hard en breekbaar.
  • Zijn jouw schoenen nat geweest? Vul jij schoenen dan met droge kranten en laat ze staan tot ze helemaal opgedroogd zijn. Door de kranten absorbeert het vocht, wat uiteindelijk beter voor jouw schoenen is.
  • Een andere manier om schoenen in een top conditie te houden, is door schoenspanners te gebruiken. De schoenen blijven zo beter in model. Plaats direct na het dragen een schoenspanner in jouw schoen, dan zijn de schoenen nog warm en vormbaar. Een houten schoenspanner neemt optimaal vocht op en zorgt uiteindelijk voor droge voeten. 
  • Niet alleen een schoenspanner is handig om te hebben, ook met een schoenlepel houd jij een schoen netjes in zijn vorm. Gebruik een schoenlepel om de sluiting zover mogelijk te openen, hiermee voorkom jij dat de hielen slap en ingetrapt worden.
  • Tot slot, pas op met het willekeurig gebruiken van onderhoudsproducten. Bepaalde spuitbussen hebben een actieve reinigende werking of bevatten oplosmiddelen, waardoor bijvoorbeeld de finish of een metallic laag op kan lossen. Ook kan het stretch materiaal gaan lubberen en vlekken veroorzaken. Heb jij twijfels? Kom dan langs in één van onze winkels. Onze deskundige medewerkers helpen jou graag met het zoeken van een oplossing.

Hoe breng jij verzorgingsproducten aan?

Regelmatig schoenen inspuiten is erg belangrijk. Zorg dat je na ongeveer tien keer dragen je schoenen opnieuw inspuit. Dit zorgt voor een optimale bescherming. Ga jij leren schoenen inspuiten? Houd dan de spuitbus altijd op c.a. 35 centimeter afstand van de schoen.

Het is van belang dat je onderhoudsproducten gebruikt wanneer de schoenen droog zijn. Zorg ervoor dat je de schoenen eerst reinigt voordat jij gaat beginnen met poetsen. Hiervoor gebruik jij een doekje, indien nodig met een beetje lauw water. Voor ruw leer en suède gebruik jij een rubberen borsteltje. Verzorgingsmiddelen (met of zonder kleur) kun jij het beste in ronde en gelijkmatige bewegingen opbrengen met een bijbehorend sponsje. Zorg ervoor dat je het middel in dunne laagjes opsmeert en wrijf niet te hard over het leer. Laat het een kwartiertje intrekken en poets het vervolgens met een schone doek of een zachte borstel op.

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste trends bij SHUZ? Schrijf je dan nú in voor onze nieuwsbrief!

Het onderhouden van leren schoenen

Nieuwe leren schoenen behandelen kan op veel verschillende manieren. Dat komt omdat er veel soorten leer zijn, die allemaal op hun eigen manier verzorgt worden. Gedroogd vuil kun jij wel altijd met een borstel zachtjes van de schoenen af borstelen. Hoe jij vervolgens de schoenen moet verzorgen is dus voor iedere leren schoen anders. Lees hier hoe je leren schoenen schoonmaakt.

Schoenverzorging

Niet elk materiaal is hetzelfde, het is dan ook belangrjik om niet elk materiaal hetzelfde te behandelen. Hieronder vindt jij een overzicht met de belangrijkste materialen en hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Mocht jij twijfelen over het behandelen van jouw schoenen, kom dan langs bij één van onze filialen of neem een bezoekje aan een schoenmaker. Hier krijg je altijd het beste advies over de verzorging van jouw schoenen!

Materiaal Hoe onderhoud ik deze schoen?
Gladleer Collonil Wax Leather spray, bevat bijenwas dat het leer verzorgt en beschermt. Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Lakleer Collonil Lack spray, dat geeft glans en maakt anti-statisch. Beschermt bij temperatuurwisseling. Bij regelmatig gebruik zal dit scheurtjes in de lak voorkomen! Schoonmaken met een zachte vochtige doek.
Reptielleer Collonil Nano pro spray, een high-tech impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Suède Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kun jij weer opruwen met een suèdeborstel.
Nubuck Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kun jij weer opruwen met een suèdeborstel.
Metallic Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.
Sheepskin UGG's Voor de UGG's gebruik jij de speciale verzorgingsset van UGG. Vlekken verwijderen met een zachte vochtige doek. Gladde plekken kun jij weer opruwen met een suèdeborstel.
Textiel Collonil Nano pro spray, een impregneerspray die beschermt tegen vocht en vlekken. Vlekken met een zachte vochtige doek verwijderen.

2022-03-21 14:45:00 2746 viewed